zaterdag 5 september 2015

Mijn tips tegen uitstelgedrag


Uitstellen is iets wat bij mij vorig (school)jaar vaak voorkwam. Huiswerk stelde ik vaak uit en vooral langere taken deed ik altijd pas één dag voordat ze af moesten zijn. Natuurlijk haalde ik wel hoge cijfers, zo perfectionistisch was ik dan weer wel. Ik werd steeds beter in plannen, maar soms heb ik weer dagen waarop dat niet echt goed gaat. Vandaag deel ik mijn tips met jullie.

Doe kleine taken meteen (de 5-minutenregel)

Ik moest echt van mijn uitstelgedrag af, dacht ik in de vakantie. Daarom wilde ik één dag de 5-minuten-regel uitproberen. Bij die regel moet je alle kleine taken/klusjes die minder dan 5 minuten duren, meteen uitvoeren. Dat zijn dingen als een mailtje beantwoorden, bureau leegmaken, bed opmaken, etc. En op een gegeven moment deed ik dat ook met wat langere taken. Steeds zo van 'hup, meteen doen, dan ben je er vanaf!'. En het werkte echt. Ik merk dat ik echt ongelooflijk veel taken op één dag gedaan kreeg. Met langere taken (bijvoorbeeld huiswerk) is het wel iets minder goed vol te houden, maar het is zeker niet onmogelijk. En als je eenmaal bezig bent dan lukt het nog beter.

Wees je bewust van je uitstelgedrag

Als je weer eens op Youtube belandt omdat je moeilijke taken aan het uitstellen bent, dan weet je zelf natuurlijk ook wel dat je je taken aan het uitstellen bent. Op dat moment moet je juist - ik weet dat het moeilijk is - bedenken of het wel belangrijk is wat je aan het doen bent. Nee? Klik Youtube weg en ga verder waar je mee bezig was.

Begin gewoon

Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker als je je taken voor je uitschuift. Soms is het gewoon moeilijk om aan iets te beginnen, omdat het gewoon een vervelende taak is. Daarom moet je soms gewoon denken: "als ik nu begin, kan ik over een kwartier/uur/etc iets leuks doen". Met die gedachte maak je je taak af en kun je - zonder schuldgevoel omdat je aan het uitstellen bent - iets leuks gaan doen.

Zorg voor een goed to-do lijstje met tijden

To-do lijstjes zijn handig, maar nog beter zijn to-do lijstjes met tijden. Maak overzichtelijke lijstjes en schrijf er tijden bij. Zo heb je meteen een veel beter overzicht én je bent gemotiveerder. In het begin is het natuurlijk moeilijk om van tevoren te bedenken hoelang je ergens mee bezig zult zijn, maar dat gaat steeds makkelijker :)

En als het écht niet lukt: gebruik je tijd nuttig

Soms heb je gewoon een grote vervelende taak te doen (denk aan grotere taken op school, zoals een hele presentatie maken en voorbereiden), en lukt het écht niet om te beginnen. Als je dit soort dingen aan het uitstellen bent, doe je verder ook helemaal niks anders. In dat geval kun je beter je tijd nuttig gebruiken en wat kleinere taakjes doen, zoals je bureau opruimen bijvoorbeeld. Als je wat meer van die kleine taakjes hebt gedaan dan raak je vanzelf in een productieve flow en lukt het uiteindelijk alsnog om ook de grotere taken te doen.

Ondanks dat ik er natuurlijk genoeg tips voor heb, lukt het mij ook niet altijd om dingen niet uit te stellen. Maar inmiddels heb ik hulp gehad op school en tot nu toe gaat het goed!

Hebben jullie nog tips tegen uistellen?

5 reacties: