zondag 17 januari 2016

Het leed dat profielkeuze heet


Volgens mij ben ik een van de weinige die niet weet welke vakken ik juist níet moet gaan kiezen. Naast de standaard vakken, de vakken die bij je profiel horen en één keuzevak wil ik ook namelijk nog 3 extra vakken. Dat is moeilijk kiezen als ik er maar één (of misschien twee) extra mag kiezen.

Welk profiel ga ik kiezen?

Waarschijnlijk ga ik Natuur & Techniek kiezen. Niet per se omdat ik later iets technisch wil gaan doen, maar omdat ik anders geschiedenis of biologie moet doen. Ik ben echt niet goed in geschiedenis! En biologie zie ik niet echt zitten, haha. Mijn standaard vakken worden dus natuurkunde, scheikunde en wiskunde B. In die vakken ben ik - al zeg ik het zelf - ook best goed. Wiskunde is soms moeilijk, maar dat gaat redelijk. En ik heb natuurlijk ook de vakken die iedereen heeft, én Latijn omdat ik Gymnasium doe.

En al die extra vakken?

Als eerst moet ik tussen 3 keuzevakken kiezen, waarvan ik informatica kies. Dan heb ik eigenlijk al genoeg vakken, maar er is dus een mogelijkheid om een extra vak te kiezen. Ik wil er maar liefst 3: Economie, Frans en M&O (management & organisatie). Ik wil ze echt alle drie kiezen, want ik wil later het liefst een eigen bedrijf of ik wil iets met marketing doen. Ik heb echt geen idee hoe ze ooit ja kunnen zeggen tegen deze 3 extra vakken.. Wel weet ik dat ik voor informatica geen eindexamen moet doen -wat weer scheelt- maar voor de rest natuurlijk wel.

Mijn vader zegt dat ik dan achteraf maar een cursus Frans moet gaan doen en wel economie en M&O moet kiezen. Dat zie ik niet echt zitten. Ik doe alles het liefst in één keer, en niet achteraf. Ik weet ook niet of zo'n cursus net zo goed is als wanneer ik het op school leer. Maar ik ga het er nog wel een keer met mijn mentrix over hebben.

Wat voor werk doen jullie nu of willen jullie (later) doen?

14 reacties:

 1. Oh, ik kan me voorstellen dat dat heel lastig is. Ik deed VMBO, de economische kant op; en dat vond ik al ingewikkeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo te lezen heb je er goed over nagedacht en het allemaal uit gezocht! Ik deed zelf het pakket waar extra sport & bewegen in zat. Dat noemden ze bij ons het pretpakket haha, maar het was ook echt leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, ik zit nu ook in de stress! Ik wilde zelf gaan voor Economie en Maatschappij, maar omdat ik alle mogelijke talen wil (op Grieks na dan) word het echt druk. Op dit moment wil ik Frans ook als extra vak kiezen. Als het dan té veel wordt, kan ik het nog laten vallen. Maar ik ben zo bang dat ik een vak laat vallen wat ik later nodig blijk te hebben :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga nu dus - hopelijk - alle talen kiezen behalve Grieks en Duits. Ik vind Duits gewoon te moeilijk, er zit echt totaal geen logica in :P En ik wist trouwens niet dat je je extra vakken kan laten vallen als het te veel wordt! Maar dan is het idd vervelend als je het later misschien alsnog nodig gaat hebben. Lastig!

   Verwijderen
 4. Ik koos voor het pretpakket, kunst/cultuur en maatschappij. Maar ik had daarnaast ook economie en wiskune :) Ik kan me voorstellen dat het lastig is, maar om eerlijk te zijn maakt het niet zoveel uit voor je opleiding hierna. Ze kijken niet welke vakken je hebt gevolgd en bij meeste opleiding begin je gewoon weer vanaf het nulpunt. Zo ook met marketing vakken en management. Ik heb zelf op de middelbare school geen M&O gevolgd maar ik ga dit jaar wel afstuderen in een aantal marketing en management vakken :) Dus wat dat te gaat zou ik gewoon lekker voor frans kiezen als bijvak en misschien economie~

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons werd er tijdens die vakkenvoorlichting ook verteld dat het vaak niet uitmaakt voor je opleiding. Het probleem is dat ik gewoon niks wil missen, dat maakt het lastig :P En veel dingen lijken me ook interessant, terwijl de rest van de klas zoiets heeft van "omg, nee, M&O moet je écht niet kiezen!".

   Verwijderen
 5. Veel succes met het vinden van de juiste vakken!

  x Karen
  http://dressinginlabels.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vond profiel kiezen toen zo lastig. Ik heb toen ook gekozen waar ik goed in was en wat ik leuk vond, en dat heeft eigenlijk best goed uitgepakt. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik snap dat het lastig zit. Ik zit nu in 5vwo en ik heb ook enorm veel vakken. Ik heb die keuze ook in de derde gemaakt maar ik weet nog steeds niet echt wat ik wil. Ik heb NTG met Na, Sk, bio, wisB, wisD, fa, dui, eco, cambrigde engels en dan nog gwn engels en nl natuurlijk;) Bij m&o worden bij ons op school hele slechte cijfers gehaald, economie vind ik zelf goed te doen. Natuurkunde vind ik ook erg zwaar. Succes met je keuze, als je net zo'n twijfelaar bent als ik, wordt het nog lastig voor je.. ;) ALs je nog vragen heb, mag je ze altijd sturen via mn mail op mn blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kiezen is inderdaad heel lastig, als er meerdere dingen zijn die je wel ziet zitten....ik denk dat het altijd het beste is om naar je gevoel te luisteren, want tenslotte weet je vaak wel zelf wat het aller allerbeste bij je past...succes met het maken van een keuze...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super leuk om te lezen! Ik doe ook gymnasium, maar dan met Grieks, heb ook Natuur en techniek, maar wel met biologie ;) Voor de rest dezelfde vakken en ik heb ook nog een taal gekozen,maar dan duits en ik heb ook M&O. Ik dacht dat ik de enige was met zo'n raar vakkenpakket ;) Heel veel succes met kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik had ook veel twijfels toentertijd met het kiezen van een profiel en de vakken. Het blijft altijd een gok, want je interesses kunnen in een paar maanden tijd ineens veranderen. Maar goed, gewoon lekker kiezen waar jij je goed bij voelt. Jij moet immers zelf examen in die vakken gaan doen! En zo'n extra cursus achteraf is zo'n ramp niet hoor. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb goed nieuws: Je kan wel 3 extra vakken kiezen, ik ken iemand die dat ook heeft, dus er is nog hoop :*

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kwam er laatst achter dat er op onze school zelfs iemand is met 4 extra vakken! Maar omdat ik het in het begin van het jaar nogal moeilijk had met plannen enzo, denkt bijv. mijn mentor dat ik het niet aankan. Misschien is dat waar, maar ik weet het niet.. ik denk er nu aan om alleen Frans en M&O te kiezen.

   Verwijderen