zondag 29 mei 2016

Embedden: het legaal gebruiken van foto's van anderen


Heb je geen foto's kunnen maken voor je artikel? Dan is er een grote kans dat je even op Google zoekt naar een afbeelding die je kunt gebruiken voor je artikel. Je slaat hem op en uploadt hem op je blog. Maar wist je dat je dan maar liefst 2x de fout in bent gegaan? Door de foto te embedden maak je die fouten niet meer, terwijl het wel het zelfde effect heeft.


Foto's gebruiken van anderen mag niet

En daar is een reden voor: je mag andermans werk niet vermeerderen. Ik zal het even héél simpel uitleggen. Stel, je zoekt een afbeelding op op Google. Die foto zet je vervolgens op je computer. Dat is je eerste fout: je hebt dan eigenlijk al een kopie, een tweede foto dus. Vervolgens uploadt je hem op je blog. Dan heb je nog een kopie en ben je dus twee keer de fout in gegaan.


Het embedden van foto's mag wel

Wat is embedden eigenlijk? Als je de URL / link van een foto kopieert en deze tussen een code zet op je blog - en laat dat nou eens heel simpel zijn bij "blogger" - dan staat de foto gewoon zoals een normale foto op je blog, maar dan heb je de foto niet gekopieerd en ook niet geüpload. Bij het embedden laat je eigenlijk een foto van een andere site op jouw blog zien. Je hoeft zelfs geen toestemming te vragen of een bron te vermelden. Zelf vind ik het altijd wel goed om een bron te vermelden (Google is geen bron!) maar dat hoeft dus niet.

Het is legaal, maar is het eerlijk?

Zelf vind ik dit eigenlijk het zelfde als gewoon iemands foto stelen. En ja, ik doe het ook, bijvoorbeeld bij inspiratie artikelen. Toch vermeld ik wel een bron (als het geen Stock foto is) en als ik ooit gemaild wordt met de vraag of ik de foto van m'n blog wil halen, dan zou ik dat gewoon doen.

En de foto boven dit artikel? Die heb ik er neergezet door middel van embedden natuurlijk ;) Gelukkig kan ik bij deze foto sowieso niet de fout ingaan, omdat het zo'n Stock foto is. Ik moet wel zeggen dat ik het liefst zelf mijn foto's maak, maar nu is het even niet anders ;)

Wat vinden jullie hiervan? Handig of oneerlijk?

4 reacties:

 1. Zelf maak ik het liefste al mijn foto's zelf, maar het is een paar keer voorgekomen dat dit niet lukte. Dan maak ik gebruik van stockfoto's, maar dit is ook een goede tip. Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het liefste maak ik alle foto's zelf, maar sowieso vind ik het belangrijk om de bron te vermelden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onwetenheid ben ik ooit de fout in gegaan 10 jaar geleden en niet met mijn blog. Flinke boete moest ik ervoor betalen. Beter zelf foto's maken inderdaad voor je blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah wat zonde! Ik gebruik ook het liefst mijn eigen foto's, maar soms gaat dat niet. Dan gebruik ik embedden. Ik heb gelukkig nog nooit een boze mail gehad over die foto's, maar als ik dat ooit wel krijg dan verwijs ik naar dit artikel :) Maar ik ga de foto dan alsnog verwijderen natuurlijk.

   Verwijderen