dinsdag 27 september 2016

5x Tips | Waardoor mijn eerste presentatie van dit schooljaar wél goed ging


Vandaag vertel ik je géén standaard presentatietips, maar tips waar je echt iets aan hebt als je een goede presentatie wilt geven. Ja, ze werken echt: ik heb het zelf kunnen ervaren. Doordat ik zelf wat dingen bedacht waardoor m'n presentatie beter zou kunnen gaan, ging m'n presentatie echt zó goed! En daarom wil ik deze tips graag delen met jullie. Sla dit artikel ook op op Bloglovin en bekijk 'm nog eens wanneer je deze tips echt nodig hebt, dus op het moment dat je je gaat voorbereiden op een presentatie. Of je moet alles kunnen onthouden natuurlijk, dat zou al helemaal handig zijn ;)

Ja m'n handen beelden 2 uit op die foto - of 4, wat jij wilt - maar je krijgt dus echt 5 tips vandaag. Lucky you.

Vraag jezelf af of het erg is als je een fout maakt

Voordat ik de presentatie begon, en ook tijdens, dacht ik aan één stuk door: wat maakt het uit als ik een foutje maak? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? En let dan vooral op de anderen die al gepresenteerd hebben. Maakten zij fouten? Was dat echt zo erg? Ja, iedereen maakt fouten - meestal gewoon kleine foutjes - en nee, dat is totaal niet erg. Ik vind dat je niet voor schut staat tijdens je presentatie wanneer je een fout maakt, en al helemaal niet als je het goed oplost.

Wat een vriendin hierover zei: Je staat pas voor schut tijdens je presentatie wanneer je zelf denkt dat je voor schut staat. En ja, dat is echt zo! Wanneer je je gemaakte fout gewoon negeert, hebben minder mensen het door dat dat je je echt awkward gaat gedragen omdat je denkt dat je voor schut stond.

Kijk op je blaadje & bedenk dat je tekst vergeten niet erg is

Wat doe je als je je tekst vergeet tijdens een presentatie? Of als je even niet uit je woorden komt? Je kunt gewoon op je blaadje kijken. Wat maakt het uit als je iets meer voorleest van je blaadje? Je krijgt misschien een iets lager cijfer, maar je presentatie gaat juist vloeiender wanneer je het oplost door wat vaker op je blaadje te kijken. En is dat erg? Nee. Wanneer er een te lange pauze komt is dat erger dan wanneer je gewoon even op je blaadje kijkt

Zó schrijf je de juiste steekwoorden op

Het stomste wat je kunt doen is het opschrijven van verkeerde steekwoorden. Je bijvoorbeeld schrijft de woorden op die je niet nodig hebt of die je eigenlijk al weet. Maar hoe vind je nou de goede steekwoorden voor je presentatie? Dat kan heel makkelijk. Je neemt je tekst voor je en oefent je presentatie. Steeds als je vastloopt, dan neem je het belangrijkste woord uit de zin waarbij het misgaat. Dit doe je totdat je genoeg steekwoorden hebt opgeschreven. Daarna oefen je je presentatie nog een keer aan de hand van die steekwoorden. Zo kun je controleren of je de goede woorden hebt opgeschreven.

En dan: oefenen, oefenen, oefenen

Dit spreekt voor zich. Ik had mijn presentatie goed geoefend. En natuurlijk ging het niet helemaal perfect, maar wel beter dan andere presentaties. Niet genoeg geoefend? Bij punt 1 vertelde ik al dat het echt niet erg is als je een foutje maakt. Misschien krijg je een iets lager cijfer, maar ik wil wel duidelijk maken dat je echt niet voor schut zult staan. Tijdens het oefenen kon ik de steekwoorden nog aanpassen, maar ik had de meeste wel goed uitgekozen waardoor het oefenen ook beter ging.

Bereid je voor op vragen

Soms zijn mensen na hun presentatie niet voorbereid op vragen. Hoe dit komt? Ze vertellen alleen wat hoofdpunten, misschien een beetje achtergrondinformatie, maar verdiepen zich niet extra in het onderwerp. Lees bijvoorbeeld meerdere bronnen, dat kan al heel erg helpen. Doordat je verschillende bronnen hebt gelezen, is je kennis over het onderwerp groter en ben je beter voorbereid op vragen. Om je nog beter voor te bereiden, kun je vragen aan jezelf stellen: vraag je je nog iets af over het onderwerp, of is iets nog onduidelijk? Zoek het op en je bent voorbereid op alle vragen die mensen na je presentatie gaan stellen. Of zorg ervoor dat niemand überhaupt nog vragen kan hebben. Dan moet je wel een echte killer presentatie geven natuurlijk.

Nu we het toch over school hebben: heb je mijn artikel over mijn definitieve profielkeuze al gelezen?

Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad! Ben jij goed in presentaties geven of zie je er altijd tegenop (omdat je bijvoorbeeld bang bent dat je voor schut zult staan tijdens je presentatie)?

6 reacties:

 1. Ik was er vroeger wel best goed in, ik voelde me vrij zelfzeker voor de klas omdat ik dingen altijd zodanig goed probeerde voor te bereiden dat er haast niets kon mislopen! Dus ja, oefenen is key! PS- wat goed dat je presentatie zo vlot ging!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb binnekort een presentatie en ik haat dat. Ik stress altijd ontzettend hard, hopelijk helpen je tips!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik stress normaal ook hoor! Maar nu niet, yay :) Succes met je presentatie!

   Verwijderen
 3. Ik was altijd een kei in het vergeten van hele lappen tekst.. En niemand had het door! In het Engels waren mijn presentaties wel altijd heel warrig, omdat ik het schakelen van Nederlands naar Engels erg moeilijk vind. Gelukkig kreeg ik voor deze presentaties nooit een punt. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh Engelse presentaties, echt verschrikkelijk! Er is nog nooit zo'n lange stilte geweest in m'n presentatie als in die Engelse, omdat ik alles was vergeten. Helaas kreeg ik er wel een cijfer voor, haha. Nog net een voldoende geloof ik.

   Verwijderen
 4. Ik probeer mijn tekst altijd niet teveel van buiten te leren. Ik ben er beter in om op het moment zelf rond een onderwerp te praten dan compleet een tekst van buiten te leren. Zolang ik weet waarover ik praat en waarover het moet gaan, heb ik niet echt een 'vanbuiten geleerde' tekst nodig.

  BeantwoordenVerwijderen