vrijdag 21 oktober 2016

Blog | Zou je wel of niet een eigen niche moeten hebben?


Je hebt nichebloggers en je hebt bloggers die maar wat doen. Die schrijven over wat ze leuk vinden, of het nou bij elkaar past of niet. Over de dingen die ze meemaken, tot reviews van de dingen die ze kopen. Ze bloggen gewoon over alles wat ze tegenkomen. En dat doe ik ook: ik heb niet echt een niche, maar blog over dingen die ik leuk vind. De ene keer post ik outfits en reviews, de andere keer laat ik zien hoe een of andere markt was of geef ik weer tips voor iets. En toch past alles uiteindelijk wel bij elkaar.


Wat is een niche?

Het moet natuurlijk eerst even duidelijk worden wat een niche is. Niet iedereen weet dat - voordat ik een blog had kende ik dat hele woord nog niet eens - dus ik ga het even kort uitleggen. Een niche blog is een blog die over één thema of onderwerp gaat. Vera Camilla schrijft bijvoorbeeld over make-up, dat is waarschijnlijk wel duidelijk. Het kan ook iets breder zijn, zoals Fleur die schrijft over fashion, travel & fotografie. Bij beide blogs weet je wat je kunt verwachten.

Nichebloggers zijn professioneel

Ik vind nichebloggers sowieso al heel professioneel overkomen. Ze weten alles van één onderwerp en hun hele blog staat vol met interessante artikelen over dat ene onderwerp. Linda van streetsahead schrijft bijvoorbeeld over plannen, productiviteit en meer van dat soort dingen. Ze weet er echt alles van. Wanneer ik iets wil weten over dat onderwerp, ga ik ook altijd naar haar blog toe. *Hoe mooi zou het zijn als ik ooit een niche blog zou hebben, waar mensen terugkomen wanneer ze iets willen weten*


Goed voor Google

Google ziet ook dat jij vaak over hetzelfde onderwerp schrijft. Je kunt wel je SEO (zoekmachineoptimalisatie) op orde hebben in je artikel dat over je kat gaat, maar wanneer jouw hele blog over katten zou gaan, dan word je eerder gevonden op Google. Natuurlijk zou dat een aparte niche zijn, maar het was maar een voorbeeld. Een artikel over een lipstick op de blog van Vera Camilla zal ook eerder gevonden worden op Google dan een artikel van mij, dat over dezelfde lipstick zou gaan.

Adverteerders kiezen jou uit

Als jij over productiviteit en plannen schrijft, dan zal een bedrijf met agenda's jou eerder mailen dan een ander. Daar hebben ze meer aan dan dat ze iemand mailen die over van alles en nog wat schrijft.


Het is moeilijker om artikelen te bedenken

Tja, wat kan je nu weer schrijven over dat onderwerp dat je hebt uitgekozen? Dat lijkt me enorm lastig als je een heel beperkt onderwerp hebt. Daarom hebben veel bloggers ook "lifestyle" als onderwerp van hun blog, omdat dat nogal breed is. Of je kunt over twee onderwerpen bloggen, waardoor je alsnog een niche hebt. Dan weten je lezers waar je over blogt, maar wordt het niet te moeilijk om onderwerpen te bedenken.

Wanneer is iets een niche?

Soms is het moeilijk om te zeggen of iemand een nicheblog heeft. Blogt Laura van de blog Lauresque over één onderwerp? Nee. Vind ik dat zij een niche heeft? Ja, eigenlijk wel.. Wanneer je weet wat je kunt verwachten bij een blog, vind ik dat die blog op zich een soort niche heeft, hoewel sommigen zullen zeggen van niet.

Wat is mijn niche eigenlijk?

Ik heb dus niet echt een niche, ik hoor bij de bloggers die bloggen over wat ze tegenkomen. De ene keer koop ik iets waar ik over schrijf, dan ben ik weer ergens geweest, en vervolgens heb ik tips bedacht die ik deel. En nu dacht ik over mijn niche na, en tadaa, ik heb weer een artikel. Ik vind het wel makkelijk eigenlijk, dat ik niet echt een niche heb. Toch wil ik ooit wel een niche: het heeft best veel voordelen!

Hoe zien jullie mijn blog eigenlijk? Vinden jullie dat ik een niche heb? Waar denk je aan als je mijn blog zou beschrijven?

4 reacties:

 1. Leuk artikel! Ik denk dat het vooral afhangt van wat je wil bereiken met je blog. Als je echt gewoon het doet als een hobby dan maakt het weinig uit maar anders denk ik dat een niche wel "noodzakelijk" is, maar een niche kan bijvoorbeeld ook een persoonlijke blog zijn, of ja, te zien aan de manier waarop je schrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je op een bepaalde manier schrijft dan vind ik dat je het wel een niche kunt noemen ja!

   Verwijderen
 2. Ik heb wel een soort niche, de hotspots, maar dit moet nog een beetje van de grond komen. Er zijn gewoon zoveel leuke dingen die ik niet wil laten schieten! X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed artikel! Ik blog heel erg ruim, dus ja.. Niet echt een niche. ;) Lijkt me wel goed om een niche te hebben, zo weet iedereen je te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen