maandag 16 januari 2017

7 dagen challenge - Ruim de (online) chaos om je heen op


31 dagen challenges zijn hartstikke in. Ze zijn perfect om bijvoorbeeld een nieuwe gewoonte aan te leren. Als je bijvoorbeeld elke dag water wilt drinken, en er een gewoonte van wilt maken, is het dus ook slim om dit 31 dagen vol te houden. Maar er zijn ook challenges die je het liefst zo snel mogelijk hebt afgerond, zodat je kunt genieten van het resultaat. Daarom heb ik deze 7-dagen challenge bedacht!

Chaos om je heen = chaos in je hoofd

En daarom pak je eerst de chaos om je heen aan. Maar in 2017 is er ook 'online chaos', waarmee ik bedoel dat je mailbox overstroomt en dat je computer vol staat met foto's en bestanden. Bij deze challenge pak je dat eerst aan en ga je vervolgens door met de tastbare dingen


De challenge: Alles opruimen in 7 dagen

 • Dag 1: Mailbox leegmaken & afmelden nieuwsbrieven
 • Dag 2: De foto's op je telefoon en computer
 • Dag 3: Alle andere bestanden op je computer
 • Dag 4: Je bureau en je kledingkast
 • Dag 5: Je make-up stash (inclusief nagellak)
 • Dag 6: Rond al je (school)taken af voor maandag & dinsdag
 • Dag 7: Controleren
Hierbij ga ik ervanuit dat je op een maandag begint, en dat dag 6 op een zaterdag valt. Doe je deze challenge in een andere volgorde? Maak dan je taken af voor morgen en overmorgen.

Ik denk dat wat uitleg over deze challenge wel handig is, hoewel deze punten hierboven natuurlijk al heel duidelijk zijn. Maar als ik je een beetje opweg help, vind je dat vast niet erg, toch?

Dag 1: Mailbox leegmaken & afmelden nieuwsbrieven

Je wordt elke dag overspoeld met mailtjes. Tijd om je uit te schrijven op nieuwsbrieven van webshops waar je toch niks koopt. Ook mailtjes die je niet meer nodig hebt kunnen de prullenbak in. Laatst schreef linda van de blog Streets Ahead al over je mailbox opruimen en bijhouden. Een heel uitgebreid artikel is het, maar neem er zeker even de tijd voor, want het is de moeite waard!

Tip: weet je niet of je wilt uitschrijven bij een bepaalde nieuwsbrief? Vraag jezelf dat het volgende af: heb je door de nieuwsbrief ooit iets gekocht bij die webshop? Nee, dat dacht ik al. Uitschrijven dus.


Dag 2: De foto's op je telefoon en computer

Dit kan een grote klus zijn. Ik gok dat ik zelf zo'n 3000 foto's op m'n telefoon heb staan waar ik niks mee doe. Het zorgt voor chaos, want ik kan foto's die ik écht nodig heb niet vinden. Die ga ik dus ook verwijderen op dag twee, en hopelijk jij ook als je meedoet.

Dag 3: Alle andere bestanden op je computer

Oude werkstukken, heel leuk om te bewaren, maar wat heb je eraan? Ga je ze later nog eens bekijken? Waarschijnlijk niet. Gooi niks weg waar je spijt van kunt krijgen, maar ik gok dat je genoeg op je computer hebt staan waarvan je niet eens wist dat je het nog had. Ook zet je deze dag de overgebleven, belangrijkere bestanden overzichtelijk in mapjes.


Dag 4: Je bureau en je kledingkast

Vandaag is je bureau aan de beurt. Misschien heb je dit zo klaar, misschien hoort er nog een kastje met lades bij je bureau. Ruim dit dan ook op. Ben je klaar? Dan ga je aan de slag met je kledingkast.

Dag 5: Je make-up stash (inclusief nagellak)

Dag 6: Rond al je (school)taken af voor vandaag én morgen
Nu de chaos om je heen is opgeruimd, zorg je ervoor dat de chaos in je hoofd ook minder wordt.

Dag 7: Controleren

Is je mailbox nog steeds opgeruimd? Is je kledingkast nog netjes en heb je de uitgezochte kleding al weggedaan? Dag 7 gebruik je om alles te controleren. Je zet nog even de puntjes op de i voordat je de challenge afrondt.

Tijd besparen tijdens deze challenge?

Nu snap ik dat je niet eerst zo'n 2 uur bezig wilt zijn met je mailbox en dan nog een half uur om je af te melden van allemaal nieuwsbrieven. Daar heb ik zelf ook geen zin in en al helemaal geen tijd voor. Daarom doe ik het op momenten dat ik wacht of wanneer ik even pauze heb. Dus zit je even niks te doen? Voor dag 1 en 2 kun je de dingen prima tijdens je lunch op school doen.

Ik heb dit idee overigens niet gekregen door een andere blog, maar zag vandaag wel dat Linda van streetsahead op haar blog over Focus Februari scheef. Dit zag ik overigens ook in m'n mail maar toen was dit artikel al af. In week 1 & 2 van februari schrijft ze een uitgebreide mail voor je over alles wat er in dit artikel staat, namelijk de chaos om je heen & ook de online chaos opruimen! Ik zie het meer als toegevoegde waarde, want als je mijn 7-dagen challenge leuk vindt, kun je je ook inschrijven voor de Focus Februari nieuwsbrief op Linda's blog!

Eigenlijk ben ik zelf al bezig geweest met het afmelden van nieuwsbrieven, foto's van m'n telefoon verwijderen. Ik weet niet of ik wekelijks een challenge ga delen, maar misschien wel maandelijks. Wel lijkt het me leuk om het bij 7-dagen challenges te houden, omdat dan de stap minder groot is om er ook echt aan mee te doen. Niet alleen voor mij, maar ook voor m'n lezers!

Ga jij deze challenge deze week (of een andere keer) doen?

3 reacties:

 1. Leuke challenge! Ik wil toevallig deze week ook aan de slag met m'n computer en telefoon. Voor je mail kan ik je trouwens unroll.me aanraden. Ik weet niet of je dat al kent, maar 't is echt superhandig! Je geeft gewoon even je mailadres in en je kan zien bij welke nieuwsbrieven je bent ingeschreven. Je kan dan per brief aanduiden of je hem wil houden, verwijderen of in een rollup. Dat is dan een overzichtje van de nieuwsbrieven die je er in wil. Per dag of per week. Wat je zelf wil. Kan het echt aanraden! Ik doe elke maand een keer een check want er sluipen vaak toch weer dingen in zonder dat je het echt door hebt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je lange reactie, dat vind ik altijs leuk :) Ik heb inderdaad eens van de site unroll.me gehoord, maar nog nooit uitgeprobeerd. Inmiddels heb ik me al wel bij heel veel dingen uitgeschreven.

   Maar ik word wel steeds nieuwsgieriger naar die site, dus misschien probeer ik 'm wel een keer uit!

   Verwijderen
 2. Leuk idee! Misschien ook wel een goeie challenge voor mij...

  BeantwoordenVerwijderen