woensdag 11 januari 2017

Hoe zit het met jouw goede voornemens? Van een doel naar een plan in 3 stappen


En, weet je eigenlijk nog wel wat je voornemens waren voor 2017? Inmiddels zitten we alweer midden in de tweede week van 2017 en ik hoop dat je je nog steeds bezighoudt met je goede voornemens. Maar heb je er al over nagedacht hoe je je goede voornemens waarmaakt? Je wilt je doelen natuurlijk wel bereiken - althans dat denk ik. Dan moet je er wel aandacht aan besteden, en vandaag ga ik je een handje helpen met dit stappenplan.

Niet alleen maar een doel

Mijn doel dit jaar? Het bereiken van meer mensen met m'n blog. Dus simpelweg meer bezoekers krijgen. Je kunt het wel voornemen noemen, maar noem het vanaf nu een 'doel'. Dat geeft motivatie. Je werkt naar die doelen toe. Maar je moet deze doelen wel kunnen omzetten in een plan. Maandelijks 2000 bezoekers in 2017? Hoe wil je dat aan gaan pakken? Mijn plan bestaat tot nu toe uit de verbeterpunten voor m'n blog. Al deze verbeterpunten leiden hopelijk tot een grotere blog. Maar gaat het alleen hiermee lukken? Vast niet. Dit is pas de eerste stap, aangezien meer mensen een blog willen volgen die mooi is en waarop artikelen staan met kwaliteit. De andere stappen moet ik nog maken, uiteraard met behulp van m'n eigen artikel :)

Stap 1: Maak je doel (precies) duidelijk

Dus. Je hebt een doel. Je wilt bijvoorbeeld - zoals ik - meer bezoekers. Of je wilt gezonder eten. Maar hoeveel bezoekers wil je? Hoe gezond wil je eten en hoe pak je het aan? Je weet misschien nog niet eens hoe je dit gaat aanpakken. En daar begint het al. Je moet je doelen wel concreet maken, want anders weet je aan het einde van het jaar niet eens of je je doel gehaald hebt.
"Eh, wat was m'n doel ook alweer?" -  Jij, eind 2017, wanneer je je doelen niet duidelijk hebt gemaakt. (Dus hup, aan de slag!)

Stap 2: Van een doel naar een plan via een mindmap

Als je meer bezoekers wilt, moet je eerst bedenken hoe. Wil je gezonder eten, dan moet je eerst weten wat gezond is, waar ze gezonde producten verkopen, etc. Maar verder leg ik dit even uit met m'n eigen voorbeeld, namelijk dat over bloggen. Om te beginnen heb ik van een paar bloggers opgeschreven waarom ik ze volg. Mooie foto's en interessante artikelen speelden een grote rol. Om uiteindelijk van mijn doel een echt plan te maken, maakte ik een mindmap. Een grotere blog heeft veel volgers en/of bezoekers. Dan schrijf je van beide apart op hoe dat er meer kunnen worden. Meer bezoekers krijg je door o.a. SEO, de Engelse term voor zoekmachineoptimalisatie. Dan schrijf je weer dingen op om je SEO te verbeteren, enzovoort. Klinkt allemaal heel simpel, is het ook. Maar een echt plan is het nog niet. Het is alleen een verzameling van tips en wat simpele idee├źn.

Stap 3: Het echte plan

Ik hoop nu dat je, na het lezen van de vorige alinea, zelf inmiddels ook een mindmap hebt gemaakt. Het kan natuurlijk zo zijn dat je geen blog hebt en dus niet precies het voorbeeld kan volgen (familie leest mijn blog ook, hoi!) maar de meesten die mijn blog lezen hebben er zelf ook een. En anders maak je dus een mindmap van je eigen doel :) Mijn mindmap werd redelijk groot, maar die van jou kan ook heel klein zijn. Het is in ieder geval een handig overzicht van hoe je je doel ongeveer gaat waarmaken. En dan komt het echte plan. Wil je je elke dag met je doel bezighouden? Schrijf dan op wat je dagelijks gaat doen. In mijn geval zou ik kunnen opschrijven: dagelijks een uur aan m'n blog besteden, of me wekelijks verdiepen in SEO.


Andere doelen voor het nieuwe jaar?

Dit kun je ook doen bij andere doelen. Simpele doelen zoals "je huis grondig opruimen en je zooi op marktplaats zetten" hebben natuurlijk geen plan nodig. Je weet ook wel hoe je dat moet aanpakken. Maar stel dat je doel is om minder uit te geven, dan kan zo'n plan best werken. Wat je doel ook is, ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad!

Wel doel wil jij bereiken met dit stappenplan?

Foto komt van deze site en is dus niet van mij. Ik heb wel het recht deze te gebruiken :)1 reacties:

  1. Handig artikel. Toevallig heb ik vandaag mijn doelen gepost en ben ook al bezig met een goede stappenplan voor mijzelf :)

    XxX
    www.wendyvansoest.com

    BeantwoordenVerwijderen