vrijdag 20 januari 2017

5 dingen die je als blogger moet kunnen, maar die nog best moeilijk zijn


Bloggen wordt soms echt onderschat. En dan bedoel ik echt qua vaardigheden. Die leer je natuurlijk, naarmate je langer blogt. Vooral in het begin is bloggen niet altijd makkelijk, omdat je je eigen dingen moet oplossen: werkt je blog een keer niet, of is er iets mis met je lay-out? Dat los je als blogger zelf op. Ja, met hulp van internet, maar de rest doe je zelf. En dat is eigenlijk heel leerzaam. Maar niet makkelijk. In dit artikel vind je dus 5 dingen die moeilijk zijn als je een blog hebt.

SEO kunnen toepassen

Zoekmachineoptimalisatie, oftewel SEO. Het woord alleen al. Het is soms enorm lastig om artikelen zo te schrijven, dat Google ze kan vinden. Je moet rekening houden met de woorden die je gebruikt, met de zoekwoorden die mensen gebruiken en ga zo maar door. Google let op zoveel dingen, en jij moet dat als blogger maar net weten. Ja, ik lees vaak artikelen over SEO en ja, eigenlijk vind ik het best interessant om me erin te verdiepen. Ik heb inmiddels al wel een paar artikelen die hoog scoren in Google!

Je artikelen leesbaar houden

Om terug te komen op het vorige: voor je SEO is het niet goed als je té lange zinnen gebruikt. Nou daar gaan we al. Mijn zinnen zijn altijd redelijk lang, wat het soms zelfs onleesbaar maakt. Zeker als ik er dan ook nog een of andere grap in verwerk waardoor niemand het meer snapt. Gelukkig appt een vriendin altijd dat ze weer een grap geweldig vond, dus er is toch nog iemand die het snapt, haha. Ook zoiets: ik wil té vaak haakjes om m'n zinnen heen zetten. Vervolgens weet ik niet of ik er een punt achter moet zetten - oké dat was niet figuurlijk bedoeld - of dat ik zomaar met de volgende zin verder kan gaan. Dus dan wordt het maar een schuine zin in plaats van haakjes, zoals hierboven. Heb ik ook weer het voordeel dat die zin je meteen opvalt en dat je, naast de kopjes van m'n alinea's, ook de alinea's zelf wilt lezen. Slim hè?

HTML begrijpen

Weer zoiets. Ik maak m'n website niet helemaal zelf, dat kan ik (nog) niet. Ik heb deze lay-out namelijk gedownload en heb zelf wat dingen aangepast. Ja, dat kan ik inmiddels. Dingen aanpassen of eeuwig zoeken om bijvoorbeeld de aanbevolen posts weg te halen onder een artikel. Dat vond ik niet mooi staan, maar het hoorde oorspronkelijk wel bij deze lay-out. En toen ik laatst had gevonden hoe ik de kleur van het menu / de header bovenaan m'n blog aanpas, was ik natuurlijk helemaal blij. Ik begin steeds meer van HTML te snappen! Wat ook leuk is, is dat we binnenkort een website gaan maken met HTML5 tijdens informatica. Ik heb de opdrachten al doorgelezen en zag dat er enorm veel dingen in terugkomen die ik nodig heb voor m'n blog. En laat dat nou precies de reden zijn waarom ik informatica als extra vak koos op school.

Samenwerkingen organiseren

Oké, je hoeft dit natuurlijk niet te kunnen. Een andere blogger vertelde onlangs dat ze stopt met samenwerkingen. Maar goed. Samenwerken op zich is voor een blogger niet zo moeilijk. Het is gewoon alsof je over iets schrijft dat je zelf gekocht hebt, alleen je krijgt het gewoon thuisgestuurd. Makkelijk dus, zou je denken. Maar wat als het niet om een product gaat, maar om geld? Dan kan 'onderhandelen' nog best moeilijk zijn. Ik wil mijn blog geen plek maken vol met reclame voor een veel te lage prijs. Maar hoe vraag je netjes het bedrag dat je wilt? Dat is dus ook best lastig soms, zeker als bedrijven beweren dat ze weinig budget hebben. Maar een artikel voor 20 euro? Nee dank je. Dááág.

Plannen

Heb ik gezegd dat ik de dingen kan die ik in dit artikel opnoem? Plannen is een ding waar ik volgens mij het minst goed in ben van deze 5 punten. Naast je huiswerk typ je artikelen, maak je foto's, etc. Je kunt soms niet eerst je huiswerk doen, omdat je bijvoorbeeld foto's wilt maken als het licht is. En als je steeds laat thuiskomt van school, dan is foto's maken al helemaal een probleem. Heb je in het weekend geen foto's gemaakt, dan moet je het doen met de foto's die je hebt. Goed kunnen (of leren!) plannen is daarom wel zo handig. En je blog combineren met een toetsweek is al helemaal een drama. Yay voor toetsweken.

Wat vind jij soms moeilijk aan bloggen? Of als je geen blog hebt: wat lijkt jou moeilijk aan bloggen?

20 reacties:

 1. Ik let eigenlijk niet echt op al die dingen, haha, ook omdat ik m'n blog niet echt zie als iets commercieels ofzo dat per se goed moet scoren in Google. Al is dat natuurlijk altijd wel fijn! Zou eigenlijk eens moeten controleren hoe mijn artikelen scoren, wie weet kan ik daar nog een hoop uit leren! Ik heb het soms lastig met inspiratie, maar dat is wel normaal denk ik als je meerdere keren per week probeert te bloggen :) liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn blog is ook niet echt commercieel, maar het is altijd leuk om meer lezers te krijgen via Google :)

   Verwijderen
 2. SEO is echt iets waar ik me meer in moet gaan verdiepen. Ik snap ondertussen dat je artikel moet bestaan uit bepaalde zoekwoorden, maar wat er verder allemaal bij komt kijken is me volledig onduidelijk haha! Qua HTML heb ik geluk dat mijn vriend ict'er is en mij daarbij kan helpen. Ik heb veel met hem meegekeken en snap het daardoor zelf ook steeds beter :) Ik vind zelf verder vooral het gedeelte van de samenwerkingen moeilijk. Hoe benader ik een bedrijf, wat kan ik het beste vragen, dat soort dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad lastige dingen soms! Gelukkig gaat alles -in mijn ervaring- steeds makkelijker en beter als je er langer mee bezig bent :)

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha zo herkenbaar dit allemaal! Vooral die haakjes, puntjes en streepjes passeert mijn revue nog maar iets te vaak... Leuk dat je je verdiept in SEO! Dat lijkt mij ook interessant om mijzelf meer in te ontwikkelen, maar zoals je al zei: je leert het echt naarmate je meer blogt! Dus gewoon lekker door blijven schrijven dus, en ik vind het hartstikke leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap echt geen ene jota van SEO en HTML maar daar kan ik voorlopig nog wel mee leven. Haha :) Het is ook eigenlijk niet mijn bedoeling dat ik hoog scoor in Google maar langs de andere kant lijkt het me wel boeiend om me er eens in te verdiepen. Plannen lukt mij nog redelijk. Vind het ook heel leuk om wat vooruit te werken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Doeeiiii HTML, daar doe ik dus echt niet aan! SEO doe ik mooi met Yoast en leesbaarheid ook, dan ben ik al een heel stuk verder. :) Malou x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. SEO vind ik ook nog best een moeilijk stukje :P En met HTML hou ik me gelukkig totaal niet mee bezig haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oefening baart kunst. Zeker met SEO en het benaderen van bedrijven. Je wordt er steeds beter in.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. SEO, alleen het woord al veel te ingewikkeld allemaal voor mij, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh ja, HTML codes zijn niet te doen. Zo herkenbaar! Ik klungel altijd maar wat aan en vaak duurt het uren voordat ik iets heb waar ik enig sinds een beetje trots op kan zijn. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. SEO en HTML blijven inderdaad een struikelpunt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. SEO vind ik zo lastig! Moet dit echt eens goed gaan uitzoeken! bedankt dat je me eraan herinnert.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ohw ik vind het plannen zo'n drama! Zoals je ws al gemerkt heb is het weer stil gevallen op m'n blog en dat is idd allemaal aan t plannen te danken! Ik heb geen foto's want het is steeds donker als ik tijd heb. En m'n vrijdag en zaterdag avonden zitten tegenwoordig ook nog eens vol.. School gooit me onder het huiswerk.. Echt een drama! Complimentje voor hoe jij t doet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Ik moet zeggen dat het goed werkt als je aanhoudt dat je bijvoorbeeld maandag, woensdag en donderdag blogt. Toch vind ik het niet erg als mijn artikel van vrijdag eens op zaterdag online komt. Het schema is niet vast, waardoor ik niet te veel druk heb om per se een artikel online te gooien.

   Liefs!

   Verwijderen
 14. Ja...bloggen is écht een topsport soms hihi! Ik ben het eigenlijk wel met al je puntjes eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oooh html blijft toch echt mijn zwakste punt. Ik betwijfel of ik dat ooit ga kunnen! Je artikel toont mooi aan dat blog niet iets is wat je zomaar doet, dat soort reacties krijg ik zo vaak!

  BeantwoordenVerwijderen