zaterdag 11 februari 2017

Achter de schermen | Hoe houd ik mijn blog & social media bij?


Om naast school een blog bij te houden, kan best veel tijd kosten. Je schrijft niet zomaar even een artikel. Je maakt foto's, houdt je sociale media bij, en eigenlijk nog veel meer. Bloggen is moeilijker dan je denkt! Gelukkig heb ik inmiddels een soort vaste routine om te bloggen. Die deel ik vandaag met jullie!

Zo houd ik mijn blog bij

Foto's maken doe ik het liefst in het weekend, of op vrijdag als ik vroeg uit ben. Als ik weer van plan ben om outfitfoto's te maken, dan vraag ik dat aan mijn zus of een vriendin. Ik spreek met degene af die op een bepaalde dag - bijvoorbeeld de warmste dag van de week - om dezelfde tijd uit is van school. Voor een artikel type ik meestal eerst de tekst, en dan pas voeg ik de foto's toe. Foto's bewerk ik met Picmonkey.

Voor mijn blog houd ik deze onderwerpen aan: Review / budgettip, fashion / trendartikel, fotografie en artikelen met persoonlijke dingen of tips (zoals deze). Sinds begin 2017 focus ik me heel erg op deze onderwerpen, en de laatste twee weken echt op fashion. Ik hoop dat jullie dit merken!


Dit is mijn blog & social media schema:

 • Maandag: artikel online & op insta delen
 • Dinsdag: op facebook delen
 • Woensdag: artikel online & op insta delen
 • Donderdag: op facebook delen
 • Vrijdag: artikel online & op insta delen
 • Zaterdag: op facebook delen
Hoelaat zet ik mijn artikelen online op mijn blog: 06:00
Tijd per artikel: 60 minuten + 40 minuten voor de foto's

Er is alleen één ding: soms loopt het schema een beetje uit, of komt er juist een extra artikel online. Als het uitloopt, dan komt het artikel van woendag op donderdag online, en die van vrijdag op zaterdag. Zoals nu bijvoorbeeld. Eigenlijk vind ik dat totaal niet erg, want dit geeft me juist ruimte! Doordat ik het niet als een vast schema heb, maar eerder als een richtlijn, komen de artikelen toch altijd online. Drie keer per week, of het nou één dag uitloopt of niet.

Instagram: zo houd ik het bij

Ik zorg ervoor dat ik niet twee dezelfde foto's na elkaar post (dus een hele outfit en een detail van dezelfde outfit bijvoorbeeld). Verder moet ik wel zeggen dat ik altijd heel lang bezig ben met het uitzoeken van een filter. Ik heb al zo vaak gehad dat de foto's in mijn feed niet bij elkaar passen. Ik doe het op deze manier;
 • Ik sla een foto op vanaf mijn blog
 • Ik zoek een filter uit en bewerk de foto via instagram
 • Ik maak een screenshot van de bewerkte foto en snijd hem bij tot een vierkantje
 • Ik zet de screenshot in de app feed master en kijk of de foto met filter bij mijn feed past
 • Past het? Dan ga ik terug naar insta en post ik de foto op mijn instagram account

Waarom zo ingewikkeld? Nou, als je een foto via instagram bewerkt, dan kun je hem niet opslaan. Je kunt hem wel als concept opslaan, maar dan staat hij niet in je telefoon zelf. Vandaar dat ik een screenshot maak. Vaak is het toch een heel gedoe, aangezien de screenshot altijd geler lijkt op een of andere manier en ik dan denk dat het niet in mijn feed past.

Hoelaat zet ik mijn foto op instagram: rond 18:00
Tijd per foto op insta: 30 minuten 

Als het tegenzit dan hè, want elke keer weer een screenshot maken omdat de vorige filter niet goed was, kan veel tijd kosten. Anders rond de 10 minuten. En gisteren zelfs maar heel even, omdat de filter in één keer goed was.


Facebook: zo deel ik mijn artikelen

Facebook is veel simpeler. Je bent er zo mee klaar. Meestal deel ik het artikel de dag nadat hij online is gekomen, zoals jullie in een eerder lijstje in dit artikel al hebben kunnen zien.
 • Ik kopieer de link van het artikel
 • Ik zet de link in een nieuw bericht op mijn Facebook pagina
 • Als het goed is verschijnt de foto van het artikel dan
 • Ik type er nog even een korte tekst bij
 • En dan plaats ik het bericht
 • Als laatst deel ik het bericht nog op mijn persoonlijke account
Hoelaat deel ik mijn artikel op facebook: rond 18:00 (soms voor 12:00 al)
Tijd per artikel op facebook delen: 5 minuten

Dit is dus hoe ik ongeveer hoe ik het aanpak! Vooral als je zelf blogt dan heb je zeker iets aan dit artikel. En ik weet dat veel bloggers mijn artikelen lezen :) En anders is het gewoon leuk om te kijken hoe het bloggen nou in z'n werk gaat, en wat er allemaal achter zit. Eigenlijk heb ik niet alles benoemd: ik houd bijvoorbeeld ook mijn mail bij voor mijn blog. Maar dit artikel ging vooral om mijn blog en social media.

De outfit die je boven aan dit artikel ziet, komt nog op mijn blog!

Hebben jullie een vast schema (of in mijn geval: een richtlijn) voor je blog?Follow

9 reacties:

 1. Nee, wij prutsen eigenlijk maar wat aan en psoten iets als het ons uit komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me niet aan zo'n schema houden, dat maakt het bloggen iets te verplichtend voor mij, de ene keer heb ik zin om foto's te schieten, de andere keer typ ik een artikeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik dit ook echt als 'vast' schema zou aanhouden, dan wordt het inderdaad we verplichtend. Maar daarom ben ik er ook vrij makkelijk in als ik een dag later pas een artikel wil schrijven en de planning dus een beetje opschuift! Maar sinds ik deze planning heb, is het wel allemaal een stukje overzichtelijker geworden voor me :)

   Verwijderen
 3. Hmm, misschien moet ik de app feedmaster maar eens bekijken, lijkt me wel handig! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind 't vooral knap dat je genoeg inspiratie hebt voor 3x per week een post! Ik heb daar echt een chronisch te kort aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk artikel! Ik werkte vroeger ook met richtlijnen. Nu ik het druk heb met school en mezelf, probeer ik gewoon te posten wanneer het mij past. Ik merk inderdaad wel dat de leescijfers achteruit gaan, maar ik blog dan ook niet voor die cijfers. Voor foto's te maken heb ik echt heel weinig tijd, ik recycleer de meeste foto's dan ook gewoon als die bij het artikel passen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk! Waarom verspreid je het delen van je artikel op twee dagen als ik vragen mag? Ik deel het eigenlijk meteen op al mijn kanalen.. maar misschien is spreiden beter want ik deel drie keer per week een blog. Je bent wel heel snel met het typen van artikelen. Ik kan er zo een paar uur mee bezig zijn haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Claire, wat een goede vraag! Ik verdeel dit over twee dagen zodat ik de bezoekers ook een beetje 'verdeel'. In Google Analytics zie je anders de ene dag een hoge piek, gevolgd door een dagwaarop dan opeens minder bezoekers komen. Maar eigenlijk maakt het niks uit: het aantal unieke bezoekers per maand gaat er niet door veranderen. En toch doe ik het zo, haha ;)

  Jaa ik type artikelen best snel :) Ik heb op een typecursus gezeten, waarbij ik slaagde met bijna 2x het aantal aanslagen per minuut dat je nodig had om te slagen. En inmiddels type ik nog sneller :)

  BeantwoordenVerwijderen