dinsdag 14 maart 2017

Rome dag 5 | Naar Ostia Antica & Ik heb nog nooit zo lekker gegeten


Ik kan je alvast vertellen dat ik aan het einde van dit artikel een héél leuk restaurantje noem om uit eten te gaan. Mocht je ooit naar Rome gaan, dan is het echt een aanrader om daar heen te gaan. Verder gingen we deze dag niet alleen naar de Sint Pieter, maar gingen we er ook in. Iets wat op dag 4 in Rome helaas niet ging. Ook raakten we mensen kwijt - het zal weer eens niet.

Dag 5 in Rome | 26 februari

Op de vijfde dag hebben we niet enorm veel verschillende dingen gezien, maar wel de wat grotere bezienswaardigheden zoals de Sint Pieter en Ostia Antica. Het ontzettend lekkere avondeten bij een heel gezellig restaurantje maakte de dag natuurlijk helemaal compleet.Bedelaars & De Sint Pieter

In de ochtend hadden we de keuze om naar de Sint Pieter en de koepel daarvan te gaan, of naar een Nederlandse mis in de friezenkerk en naar de Sint Pieter zonder de koepel. Ik koos voor het eerste. Hiervoor mochten we net iets langer uitslapen en volgens mij moesten we rond 9 uur verzamelen beneden in het hostel. Vervolgens gingen we naar de Sint Pieter.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de Sint Pieter in Vaticaanstad. Daar waren ook de Vaticaanse Musea, waar we eerder deze week waren geweest. Maar nu was het zondag, en precies die ene zondag in de maand waren Vaticaanse musea gratis. Je had die rij moeten zien: ik geloof dat hij wel 5 uur lang was. Gelukkig waren we daar dus al geweest.

Toen we langs de muren van de Vaticaanse musea richting de Sint Pieter liepen, kwamen we vooral veel bedelaars tegen. Naast de enorme hoeveelheid straatverkopers natuurlijk. Maar even over die bedelaars. Eén van de bedelaars had geen handen meer, wel een deel van z'n armen, en zat daar om geld te bedelen. Best wel sneu natuurlijk, maar het lijkt wel alsof hij er misbruik van maakte. Persoonlijk vind ik het niet normaal als jij daar op je kleedje met je armen zit te zwaaien om te laten zien dat je zielig bent. Ja, ik heb medelijden met je als je een lichaamsdeel mist. Maar ik krijg al veel minder medelijden als je dan zielig gaat doen en het misbruikt om geld van toeristen te krijgen. Ik geef veel liever iets aan een échte daklozen in plaats van al die bedelaars. Zwervers/daklozen zijn namelijk niet hetzelfde als bedelaars. Zo heb ik ooit in Berlijn mijn halve eten weggegeven aan een dakloze. Word je daar niet veel blijer van dan wanneer je geld geeft aan een bedelaar?

Omdat de paus vandaag het volk toesprak, was er beveiliging bij de Sint Pieter. Je moest weer door poortjes heen, maar dat waren we inmiddels wel gewend. De rij was niet eens zo heel lang en we konden snel naar binnen. De Sint Pieter was erg mooi van binnen! Het enige minpuntje: uiteindelijk  konden we alsnog niet naar de koepel, omdat de rij wél redelijk lang was en je dan weinig tijd zou hebben. Dat was wel jammer.

Middageten & mensen kwijtgeraakt


Rond half 12 waren gingen we naar vanaf de Sint Pieter naar het station. De mensen die naar de mis in de Friezenkerk waren geweest, gingen ook weer mee. We moesten vanaf daar weer terug naar Termini. Maar op eens raakten we Priscilla en Mara kwijt. Toen ik met Tessa & Cheyenne en een lerares wachtten bij de metro, liepen Lisa en een leraar rond op het station om ze te zoeken. We hadden eigenlijk geen idee waar ze waren, maar ik dacht op dat moment dat ze ergens achter ons liepen en ons toen waren kwijtgeraakt.

Toen we ze niet konden vinden én niet konden bereiken, moesten we weer vanaf de metro omhoog en naar een soort servicedesk. Daar zouden Priscilla en Mara worden omgeroepen. Natuurlijk spraken ze hun namen en achternamen geweldig uit, haha. Oh, grappig feitje: die militair die ik daar op het station al vaker heb zien staan, en nu ook bij ons stond, had echt wenkbrauwen alsof hij ze had bijgetekend. Ze waren wel on fleek, maar het zag er toch een beetje vrouwelijk uit. Niet heel erg hoor. Maar toch. Inmiddels waren ze dus omgeroepen. Opeens kwam de lerares naar ons toe dat alles al oké was: blijkbaar hadden zij nog net de metro voor ons gepakt. Alle stress was dus voor niets.

Toen moesten we nog terug naar Termini om te lunchen. De lerares zei dat we het tot half 2 niet meer zouden redden, dus maakten we er 2 uur van. Daarna zouden we verzamelen op Termini, aan de kant van de bussen. Dat zegt je waarschijnlijk helemaal niets als je er nog nooit geweest bent, maarja :P Bij de supermarkt van Termini haalden we pizza. Dat ging overigens niet zo heel soepel: toen we eindelijk aan de beurt dachten te zijn, bleek het dat we een nummertje hadden moeten trekken. Toen konden we dus weer opnieuw in de rij. Toen we eenmaal onze pizza hadden, liepen we zo snel mogelijk naar de plek waar we zouden verzamelen. Daar waren Mara en Priscilla ook weer, gelukkig.

Ostia Antica

In de middag gingen we naar Ostia Antica. Daar waren we rond 3 uur en het was nog lekker zonnig. Ostia was een havenstad die weer is opgegraven door Mussolini - iets wat ik vandaag nog heb geleerd op school.


Het verslag dat we van te voren over Rome moesten schrijven, ging ook deels over Ostia Antica. We moesten doen alsof we er al geweest waren en ik beschreef toen ook dit pakhuis. Bijzonder toch dat het er nog zo mooi uitziet? Dit is alleen de bovenkant, maar de rest stond er ook nog voor een deel.

Bij het theater moest in Ostia moest een leraar natuurlijk even het geluid testen. Oftewel, hij begon het gehaktballenlied te zingen. Als je wilt weten wat ik bedoel: zoek op Google naar Een bord met spaghetti en je komt het lied zo tegen.

Ik geloof dat we rond 5 uur weer weg gingen. We zijn er in ieder geval precies lang genoeg geweest: niet te lang, maar ook zeker niet te kort. Ostia kun je makkelijk in twee uur gezien hebben namelijk.

Eten in Trastevere

In ieder geval na 7 uur, gingen we eten bij Alle Fratte Di Trastevere. Mag ik Fleur van de blog FleurSophia even heeeeeel erg bedanken?! Op haar blog kwam ik dat superleuke restaurantje tegen. Ik stelde vervolgens aan de leraren twee restaurantjes voor, van Fleurs lijstje met leuke restaurantjes in Rome. Dit werd uiteindelijk Alle Fratte Di Trastevere. Ik kan dat restaurant in één woord om schrijven: GEWELDIG. De (vele!) voorgerechten, vooral stokbrood met olijfolie en dingen voor erop, maar ook warme groenten, de pasta, het ijs.. Opeens lustte ik veel meer dingen dan normaal, want niemand heeft mij ooit tomaat met wat groene dingetjes enzo op een stokbroodje met olijfolie zien eten. Maar het was gewoon enorm lekker. En alles liep ook in één keer door. Toen we binnenkwamen kregen we water, wat in elk restaurant in Rome wel zo is. Vervolgens mochten we ander drinken bestellen en vrij kort daarna kregen we al een voorgerecht. En nog twee voorgerechten. En toen de pasta. Je hoefde totaal niet te wachten en alles was ook zo op omdat het zo lekker was. Ja, hier zou ik wel de hele week gegeten willen hebben.

Weer een geslaagde dag dus! Dag 6 was nog bijzonderder, maar dat lees je dan wel weer. Dat artikel komt waarschijnlijk donderdag online. Op die dag heb ik ook (veel meer dan in dit artikel!) mooie foto's gemaakt en hebben we weer van alles meegemaakt.

Follow

7 reacties:

 1. Wat jammer dat je uiteindelijk die koepel toch niet hebt kunnen bewonderen. En het gehaktballenlied in dat theater, geweldig! :p Tof artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha super grappig van die wenkbrauwen :) En fijn dat je zo lekker hebt gegeten! Daar lijkt Rome me ook echt de juiste plaats voor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga het restaurant zeker even onthouden voor komende zomer, het klinkt erg goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou ook echt helemaal in de stress schieten als ik mensen zou kwijt raken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grote kans dat het focaccia brood was. Dat is zooooo lekker in Italië! Heb ik ook heel veel gegeten toen ik in Milaan was haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pfoeh, gelukkig hebben jullie de meiden alsnog teruggevonden. Ik zou hem helemaal stressen, haha! X

  BeantwoordenVerwijderen