donderdag 16 maart 2017

Rome dag 6 | Een heel speciaal moment op deze laatste dag & turbulentie tijdens het vliegen


Op de zesde en laatste dag in Rome, hebben we toch wel het meest meegemaakt. Van onze mislukte poging voor het bekijken van de zonsopgang, tot een op een of andere manier heel speciaal moment in de buurt van de Engelenburcht.

Rome dag 6 | 27 februari

Als ik één dag zou willen herhalen van deze vakantie in Rome? Dan kies ik sowieso voor dag 6. Maar dan dat alles wel meezit natuurlijk.

Om 5 uur opstaan & (poging tot) de zonsopgang bekijken

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit in m'n leven om 5 uur op moest staan. En nu dus wel. Maar Om 5 uur besloot ik dat ik niet mee wilde. "jongens, ik ga toch niet mee." En om 5:05 schoot ik m'n bed uit. Ik wilde alsnog mee. De gedachte erachter? Het was toch wel heel speciaal en misschien kon ik extra foto's maken voor in het fotoboek. Ik heb me nog nooit zo snel aangekleed. (oké, dat is niet helemaal waar, ooit wilde ik net in bed gaan liggen en werd ik opgebeld dat ik nog een tenniswedstrijd had, DUS HUP m'n pyjama uit en tennissen). Maar het gaat om het idee: ik zorgde ervoor dat ik snel aangekleed was en stond binnen no-time beneden in het hostel.

Het begon al fout

Daar stonden we dan, beneden in het hostel, iedereen met z'n slaperige hoofd. Toen iedereen er was, gingen we naar Termini (het station) om vervolgens de eerste metro te pakken. Ik denk dat we daar rond 5:20 waren. Maar op dat moment viel er iemand flauw. Niemand wist eerst precies waarom, maar ik dacht vanwege het vroege opstaan. Maar dit stukje wordt vervolgd later in dit artikel..

En daar begon het niet alleen mee. Die persoon ging met twee anderen en (volgens mij) een leraar terug naar het hostel, en wij wilden de metro in. Maar die metro reed ons zomaar voorbij?! Dat heb ik echt nog nóóit meegemaakt.Wij waren daar nog wel zo vroeg. Misschien is het wel zo dat elke metro van 5:30 niet stopt, maar dan hadden ze dit echt ergens moeten melden, want er stond wel Arrivo op het bord dat er hing. Gelukkig stopte de metro van 5:45 wel, maar het was al zo ontzettend druk op het station dat het wel negen uur 's ochtends leek qua drukte. We kwamen aan bij Piazza di Spagna en liepen naar de Spaanse trappen, waar we rond 6:00 waren. Daar waren we trouwens al eerder geweest. Wist je nog toen ik over de blunder (de derde die dag!) met een straatverkoper vertelde? Dat was ook bij de Spaanse trappen.

Foto gemaakt om 6:09
We liepen omhoog, de Spaanse trappen op, en liepen naar links om daar de weg te volgen die nog wat omhoog liep. We waren dus een stuk boven de stad, en ik maakte vanaf daar de foto die je hierboven ziet. Eenmaal daar aangekomen kwamen we erachter dat de zonsopgang 'aan de andere kant' was. Dus niet waar wij stonden. En eerlijk gezegd had ik ook geen idee hoe we op de goede plek uit zouden komen. Eerst liepen er trouwens nog drie mensen terug omdat anderen het niet konden vinden, maar daarna werden we gebeld: we moesten terugkomen omdat de persoon die eerder deze ochtend was flauwgevallen, naar het ziekenhuis moest. Dat hadden we nog niet meegemaakt deze week, dus natuurlijk moest dat ook gebeuren. Achteraf bleek die persoon voedselvergiftiging te hebben, net zoals iemand anders (en volgens mij nog iemand, maar dat weet ik niet zeker. Doet er ook verder niet toe.) Wat ben ik blij dat ik dat niet had: ik heb dat al eens gehad op vakantie en dat was écht niet leuk kan ik je vertellen.

Foto gemaakt om 6:29

We liepen dus weer terug, en dezelfde foto als net maakte ik opnieuw, maar dan vanaf een ander punt: nu was het al een stuk lichter. Leuk toch? Daarna liepen we door en gingen we via de Spaanse Trappen, en via Piazza Di Spagna, weer naar de metro om vervolgens bij Termini uit te stappen.

Weer slapen & geen Santa maria maggiore meer

Op deze foto waren we weer bijna terug in het hostel. Nog een klein stukje naar rechts lopen en je was er. Net voor 7:00 waren we terug, helaas zonder de zonsopgang gezien te hebben, maar verder was het wel leuk. Ik greep natuurlijk m'n kans om nog even te slapen, hoewel de meesten dat niet deden. Dat snapte ik trouwens niet helemaal, want het zou een lange dag worden. En anders hield ik de dag niet vol: we zouden immers vandaag teruggaan naar Nederland en laat aankomen. Eigenlijk sprong ik meteen m'n bed weer in toen we terugkwamen, dus ik heb gewoon nog vanaf 7:15 tot het ontbijt kunnen slapen.

Ons bezoek aan de Santa Maria Maggiore ging trouwens niet meer door. Daar zouden we in de ochtend heengaan namelijk. Ik denk dat de leraren ten eerste op de zieken wilde letten en ten tweede wilden voorkomen dat er nog meer mensen zouden flauwvallen. Tja, deze week was het wel 'doorzetten' om het zo maar even te noemen, door het vele lopen, het vroeg opstaan en het laat gaan slapen, maar ik heb het overleefd :)

Vrije tijd van 10:00 tot 16:00.

Nu dat dus niet doorging, kregen we meer vrije tijd. Al snel hadden we een plan wat we vandaag in onze vrije tijd zouden doen. Eerst stond de Engelenburcht namelijk op de planning voor dag 3 in Rome,  maar dat ging niet door. omdat het bezoek aan de Sint Pieter van dag 2 naar dag 3 was verschoven. Nu konden we er alsnog heen in onze vrij tijd. Het lijstje zag er zo uit:
 • Eerst met de bus naar de Engelenburcht
 • Dan, via het Pantheon, een ijsje halen bij ijssalon Giolitti
 • Winkelen in de hoofdstraat
De Engelenburcht, met rechts de Engelenbrug

Aangekomen bij de Engelenburcht

Op de foto zie je de Engelenburcht! Wel leuk om gezien te hebben, maar de omgeving was mooier. We hebben daar dus nog wel een tijdje rondgelopen. We gingen trouwens ook niet in de Engelenburcht, maar zijn er alleen langs gelopen. Rechts zie je de Engelenbrug, waar we hierna overheen liepen.

"Oké, ik ga niet meer naar beneden kijken, het is wel héél erg hoog!"- ik, kort nadat ik naar beneden keek

Outfitfoto's in de omgeving

De derde keer deze week dat we outfitfoto's konden maken, was in bij de Engelenburcht. De omgeving was ontzettend mooi en daar wilde ik wel foto's! Hier op het muurtje ging ik op de foto en nog op een andere plek. De outfit komt binnenkort online op mijn blog.


Priscilla & Lisa

Dat speciale moment: straatmuzikant met viool

Om te beginnen vind ik het zó leuk dat ik letterlijk de emotie heb vastgelegd toen we naar de prachtige muziek aan het luisteren waren. Het leek alsof we hiervoor kwamen, alsof het nu eindelijk gebeurde. De zon scheen, we konden vrij door Rome lopen, we hadden er al een ontzettend leuke week op zitten, dit zou onze laatste dag in Rome zijn en dan ook nog deze ontzettend mooie muziek waar we uren naar hadden kunnen luisteren.

In het fotoboek ga ik deze twee foto's naast elkaar zetten. Met meerdere foto's van het fotoboek is het zo dat de personen uit de ene foto weer naar de andere foto op de andere bladzijde kijken, en dat is hetgeen wat mijn fotoboek bijzonder gaat maken :) Je ziet het binnenkort!

Afdingen bij kraampjes met souvenirs

Bij de Engelenburcht waren ook kraampjes met souvenirs. Hoewel Luke daar eerst twee speldjes - één met een vespa en één met een Colosseum - voor €5,-  kocht, deed Priscilla dat op een slimmere manier. Ze ging naar een kraampje waar er twee verkopers stonden, en zei letterlijk: "But he said it was 1 euro". En zo kocht ze één speldje, met een Colosseum erop, voor €1. Ga dus vooral geen dure souvenirs kopen, want vanaf nu weet je dat het ook zo kan :)

Op de Engelenbrug, kijkend naar de plek die je ziet op de volgende foto
Foto genomen vanaf de Engelenbrug. Als er ergens een koepel te zien is, móét die natuurlijk op de foto!

Ook deze twee foto's ga ik naast elkaar zetten in het fotoboek dat ik ga laten maken. Hier is het dus weer zo dat de persoon van de ene foto, naar de andere foto kijkt die op de bladzijde ernaast staat. Dit was toen we weer verder gingen en de Engelenburcht genoeg hadden bewonderd.

Weer verder & souvenir kopen voor de leraar

Vanaf de Engelenburcht liepen we dus over de Engelenbrug weer verder. Eerst gingen we nog langs een souvenirwinkeltje, waar we uiteindelijk een cadeau kochten voor één van de leraren die meeging. Wij waren twee jaar geleden zijn laatste mentorklas, omdat hij met pensioen ging daarna. Toch ging hij mee naar Rome, maar dit was wel zijn laatste Romereis, met zijn laatste mentorklas. Helaas was ik er niet bij toen de anderen het cadeau gaven later op deze dag, maar ik hoop dat ze wel verteld hebben dat het ook van mij kwam :)

Vanaf daar gingen we verder met ons 'plan', want we zouden een ijsje gaan halen bij Giolitti. Eigenlijk was het eerst het plan om als eerst te gaan winkelen, maar dat veranderde en deden we daarna dus.


Nog een straatmuzikant & Bijna bij ijssalon Giolitti

Bij het Pantheon stond deze straatmuzikant. Ook hij speelde heel mooi! Ik ben trouwens best trots op deze foto, die ik trouwens maakte met mijn 50mm lens. Daardoor heb je een mooie scherptediepte en dus een wazige achtergrond. Perfect voor portretfoto's!

Zoals ik in het artikel over dag 4 zei, moest je met je rug naar het Pantheon staan en de rechtse weg nemen die voor je lag. Door een of andere reden gingen we helemaal rechts, en niet naar die ene weg waar we op dag 4 wel heen liepen met de leraar die er toen bij was. We verdwaalden een beetje, kwamen zelfs een of ander protest tegen midden in Rome, vroegen de weg en vonden uiteindelijk de ijssalon. Deze keer gingen we er met meer mensen heen dan de vorige keer.


Nu was er wel een rij, want de vorige keer, wat op dag 4 was, gingen we rond 12 uur 's nachts en konden we zo doorlopen. Ik nam de smaken blackcherry, witte chocolade en tiramisu. Deze keer was het geen beleefde "Do you want cream, miss?"  maar een kortere, maar toch vriendelijke "Cream?".

Naar de winkelstraat

Als je wilt winkelen in Rome, dan moet je zeker naar de Via del Corso. Daar is o.a. de Zara en de H&M te vinden. Ja, dat heb je hier in Nederland ook, maar beide winkels waren héél groot daar. Jammer genoeg was ik er snel klaar met kijken omdat ik niks leuks kon vinden. Hierna liepen we nog naar een klein winkeltje waar ze voetbalshirts verkochten, want Priscilla wilde er een meebrengen voor haar broertje.

Naar Space23

We namen de bus om er vervolgens uit te gaan bij de winkel Space23. In die winkel verkopen ze vooral merken zoals Nike & Adidas. Niet alleen schoenen, maar ook superleuke kleding. Met Nike & Adidas is het meestal zo dat je bijvoorbeeld een shirt ergens tegenkomt, maar niet meer als je later naar een andere winkel gaat waar ze dat ook merk verkopen. Ook in deze winkel hadden ze dus een hele andere collectie dan bijvoorbeeld Snipes of een Adidas store. Jammer genoeg zit deze winkel niet in Nederland, maar dat was misschien ook niet zo goed voor m'n portemonnee geweest ;)

Pizza eten, weer naar het hostel & vertrek

Vanaf daar namen we weer de bus, deze keer naar het station bij het hostel: Termini. Daar haalden we weer pizza bij de supermarkt - deze keer hadden we wél een nummertje gepakt en kwamen we dus wel aan de beurt, haha. Ik had weer twee stukken Pizza Margheritha. We moesten daarna tussen 16:00 en 16:30 bij het hostel zijn.We waren daar op tijd en wachtten daar nog totdat we zouden vertrekken. We pakten onze koffers (die we 's ochtends al hadden ingepakt) en vertrokken vanaf het hostel naar de metro, om daarna met de trein naar het vliegveld te gaan.


Fraude door de conductrice?

De trein naar het vliegveld was gratis t/m 14 jaar. Er zijn nog maar 4 mensen van 14 jaar in onze klas, en dus waren er ook maar vier van dat soort treinkaartjes. In onze trein was het geen probleem. Maar de zieken namen een trein later, en daar kwam een conductrice langs die zei dat het tot 12 jaar was. De leraar moest voor die 14-jarige een boete van €50,- (!) betalen. Achteraf dacht een leraar dat die conductrice dit expres had laten betalen. Inmiddels heeft hij een klacht ingediend, maar hier is nog geen reactie op.

Avondeten op het vliegveld

Op het vliegveld moesten we een tijdje wachten, en daarna gingen we avondeten. Over het algemeen vond ik het duur op het vliegveld, maar de pasta was juist weer heel goedkoop. Hoewel we daar €15,- mochten uitgeven, had ik voor iets meer dan 5 euro pasta en dan nog voor €2,80 tiramisu. Ja, ik ben deze week echt verslaafd geworden aan tiramisu. Ik vond het altijd al lekker, maar at het liever niet te vaak omdat er alcohol in zit. Maar op vakantie mocht het wel vond ik. En vanaf nu ga ik ook nooit meer nee zeggen tegen tiramisu. Oh, wist je trouwens dat je als variatie op monchou taart met kersen, ook monchou tiramisu taart kunt maken? Daar kwam ik thuis achter. Nouja, eigenlijk zei Priscilla het. Maar goed, ik dwaal af. Mijn avondeten was dus heel goedkoop en  heel lekker! Die pasta was trouwens Pasta Fungi, wat ik bestelde omdat ik op dag 3 bij restaurant Polese een stukje pizza Fungi had geproefd en dat vond ik toen heel lekker. En die tiramisu was trouwens ook ZO LEKKER!

Daarna moesten we eerst nog snel onze koffers door de controle heen, en toen renden we naar de gate. We waren namelijk al vrij laat. Toch moesten we daar nog vrij lang wachten, langer dan was aangegeven. Wat trouwens grappig was: één van de leraren zat op de grond bij de gate, tussen wat leerlingen die ook op de grond zaten. Ik weet niet meer wie het zei, maar iemand zei dit: "meneer, u lijkt net een brugpieper zo." Haha, die brugpiepers zitten inderdaad ook vaak met z'n allen op de grond.

Weer terug naar het winderige Nederland: turbulentie en doorstart

Daarna was de gate geopend en konden we eindelijk naar het vliegtuig. Het vliegen zou twee uur duren. Op een gegeven moment kregen we turbulentie. Tja, dat krijg je als het weer eens hard waait in Nederland. Hoe turbulentie voelt? Alsof de piloot het vliegtuig niet recht kon houden. Het vliegtuig kantelde naar links, rechts, links, rechts. En dat duurde een tijdje. Ik vond het niet per se eng, ik zou het eerder raar noemen. Vervolgens landden we bijna, en steeg het vliegtuig weer op. Even later werd er verteld dat we een doorstart hadden gemaakt, omdat we niet hadden kunnen landen. We vlogen nog een rondje boven Rotterdam - wat ik overigens juist heel leuk vond, zo konden we nog even al die lichtjes in het donker zien - en konden daarna landen. Hebben we dat ook weer meegemaakt hè?

Daarna werden we opgehaald vanaf het vliegveld. Eenmaal thuis was ik heel moe van de reis. Ik heb echt een superleuke week gehad! Door de kou in Nederland op dat moment, wilde ik het liefst meteen weer terug naar Rome.

Met een record aantal woorden van maar liefst 2600, ben je eindelijk aan het einde van dit artikel gekomen. Over de 6 dagen in Rome heb ik trouwens 10400 woorden geschreven. En dat in de twee weken voor de toetsweek, waarin ik het juist heel druk heb. Gelukkig kosten ander soort artikelen véél minder tijd, dus in de toetsweek kan ik gewoon artikelen blijven schrijven.

Follow

11 reacties:

 1. Prachtige foto's! De straatmuzikanten foto's zijn heel tof geworden, ik kan ook echt heel erg genieten van goede straatmuzikanten! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer mooi geschreven! Balen zeg dat er leerlingen waren die een voedselvergiftiging hadden gekregen. Verder is het wel een mooie laatste dag geworden zo te lezen! X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om te lezen deze serie! Ik zit al helemaal voor te genieten haha. Balen dat er mensen ziek werden, maar zo te zien heb je een heel mooie week gehad. (Stuur trouwens gerust wat fotootjes naar me hoor, vind ik leuk hihi!) Xo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super leuk om mee te lezen! En wat maak je prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben echt benieuwd naar dat fotoboek! Lijkt me nu al heel creatief!
  Heb weer genoten van dit Rome-artikel :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoopte hem eerder te kunnen bestellen, maar het is nog redelijk veel werk om zo'n fotoboek in elkaar te zetten! Ik hoop dat ik hem zo snel mogelijk op m'n blog kan laten zien :)

   Verwijderen
 6. Leuk hoe je Rome omschrijft! ik ben er zelf nog nooit geweest, maar het lijkt me heel erg leuk om er een x heen te gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! En je zou zeker eens naar Rome moeten gaan inderdaad :) Het is de leukste stad waar ik tot nu toe ben geweest!

   Verwijderen
 7. Zo gaaf hoe je Rome laat zien! En die foto's zijn zo gaaf! Ik ben pas net achter je blog gekomen maar ik vind je berichten echt geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, Kirsten! En ik vind het oprecht superleuk om te horen dat je m'n blog en de artikelen over Rome zo leuk vindt. Ik heb m'n best gedaan om veel van Rome te laten zien, en om letterlijk alles wat we hebben meegemaakt te delen. Fijn dat je dat leuk vindt!

   Verwijderen