donderdag 27 april 2017

Fotografie | De perfecte flatlay maken (en jij kan het ook!)


Flatlays. Je ziet ze steeds vaker. Het ziet er zo simpel uit, maar zo'n foto zit vol met creativiteit. Je moet maar op het idee komen om wat random dingen bij elkaar te leggen. Sinds een tijdje ben ik helemaal fan van flatlays, en volg ik al aardig wat instagram accounts die veel van dat soort foto's posten. Toch had ik er zelf nog nooit een gemaakt, tot nu dus.

Om te beginnen: wanneer is een flatlay niet mooi?

Alle foto's zijn creatief. En iedereen heeft natuurlijk een andere smaak. Maar hoe creatief de foto ook is, een flatlay die te druk is (dus met te veel items) vind ik niet mooi. Dan lijkt het dus écht alsof je al je dure spullen bij elkaar hebt gepakt om er een mooie, chique foto van te maken. Ergens is dat juist het idee van flatlays (oké, eigenlijk niet, maar iedereen doet dat en je krijgt er best mooie foto's door) maar het moet gewoon niet te veel worden. Dan lijkt het te nep. Ja, iedereen weet dat de spullen niet zomaar zo liggen, maar als je dan ook nog eens letterlijk ál je spullen in één foto weet te proppen, dan is dat gewoon te veel. Zo. Dat is er ook weer uit.


Props verzamelen

Om eerlijk te zijn weet ik echt niet welk Nederlandse woord ik voor props kan gebruiken. Het zijn eigenlijk gewoon de spullen die je bij het product waar de foto om gaat legt. Daarmee maak je het echt af. Maar om nou het Nederlandse woord rekwisieten te gebruiken vond ik dan ook weer raar, dus we noemen het props vanaf nu.

Dus ik ging bloesem plukken. Ik heb niet echt hoogtevrees, maar als je op zo'n trap staat om bloesem te plukken en je kunt je nergens aan vasthouden, dan is dat niet per se fijn te noemen. Maar, zoals het motto van bloggers wel vaker is: alles voor de foto!


En inmiddels had ik dus bloesem. En ik had er een tijdschrift bij gepakt.


Vervolgens haalde ik een plantje van m'n kamer en m'n portemonnee van Pauls Boutique. Dat leek me wel een mooie combi :)


Maar ik kwam er al snel achter dat ik gewoon het deksel van het horlogedoosje kon gebruiken in plaats van de portemonnee, en dan de plant er niet echt bij paste. Als ik ook nog de portemonnee zou gebruiken, zou de foto te druk worden.


En zo kwam ik bij deze foto!

De bloesem ging ongeveer 2 uur mee (en m'n niet-opgeladen camera ook trouwens) dus daarna stopte ik. Ik heb niet alleen foto's van dit horloge gemaakt hoor! Ik heb zo'n beetje alles wat nog op de foto moest, die dag ook op de foto gezet. Onder andere mijn nieuwe powerbank heb ik met dezelfde bloesem op de foto gezet.

Wat kan ik nog anders doen?

Zoals je ziet, hebben mijn foto's een witte ondergrond. Dat komt omdat ik eigenlijk helemaal geen andere dingen heb om mijn spullen op te leggen. Als ik weer eens de stad in ga, dan zal ik nog even kijken of er misschien leuke dingen te koop zijn om hiervoor te gebruiken. Misschien een leuk kleedje ofzo? (voor de Belgische lezers: ik bedoel geen jurk :P) Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die ik anders kan doen, maar deze verandering zal het meeste effect hebben.

The Queen of Flatlays

Om het toch nog een beetje rond het thema Koningsdag te houden. Janne maakt de mooiste flatlays ooit: ze hebben altijd een duidelijk thema en ze gebruikt niet te veel en niet te weinig items. Op haar instagram account vind je ze. Je moet wel een stukje naar beneden scrollen als je de flatlays wilt zien. Wat het nog leuker maakt: op haar blog gaf ze laatst tips om flatlays te maken! Zeker even lezen, dus.

Oké, ik geef toe dat mijn flatlays niet zo perfect zijn als die van Janne. Toch vind ik het aardig gelukt voor zo'n eerste keer.

Hoe maak je de perfecte flatlay?

 • Gebruik originele props (zoals bloemen bijvoorbeeld)
 • Bedenk een bepaald thema en gebruik dus niet té veel kleuren
 • Vergeet niet dat handen of voeten ook in een flatlay kunnen! (zoals hier)
 • (maar bij die foto van TheStyleVisitor lijkt het net Kerstmis of pakjesavond door de hoeveelheid items in de foto)
 • Máár: doordat zij dat altijd doet, is het herkenbaar, dus toch wel weer leuk..
 • Wat ik dus bedoel: gebruik liever niet te veel items in één foto
 • Leg wat spullen over elkaar heen - zoals ik met het horloge en het doosje daarvan deed
 • Andere tips vind je in het artikel van Janne :)
Het horloge dat je ziet is m'n horloge van LORD Timepieces, waar ik eerder deze week al over schreef. Je vindt het horloge op hun website en met de code HASHTAGEVA krijg je 10% korting op al hun horloges. En het volgende horloge op m'n wishlist? Dat is deze. Nu kost hij €77.00, maar met de kortingscode nog maar €69,30. En dat voor een horloge dat zichzelf opwindt!

Gaan jullie het ook proberen om flatlays te maken? Of heb je je blog al vol staan met dit soort foto's?

19 reacties:

 1. Heel goed artikel! Ik moest lachen om die zin over pakjesavond. Vind dat ook echt niet mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan wordt zo'n foto te druk hѐ? En ergens lijkt het wel een beetje 'nep'. Verder zijn de foto's opzich wel leuk hoor :) Maar de foto's van Janne vind ik leuker!

   Verwijderen
 2. Wat een handige tips! Jouw flatlay is super goed gelukt, leuk met die bloesem :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha een kleedje/jurk, als Belg las ik dat inderdaad eerst anders ;) Mooie flatlay, wow! Ik vind het echt een kunst om een leuke flatlay te maken, ik heb er stiekem het geduld niet voor. Die bloesem past zo mooi bij je producten, die kleuren zijn echt perfect! Mooi gedaan! Liefs :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt er inderdaad wel geduld voor nodig, zeker als het een keer niet wil lukken. En dankjewel! :)

   Verwijderen
 4. Leuk om te lezen! Ik wil binennkort ook eens gaan oefenen met flatlays!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er heel mooi uit! Helaas heb ik hier geen mooie bloesem meer om mee te fotograferen haha...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze eigen bloesemboom (waar de bloesem van dit artikel vandaan komt) was al vrij snel uitgebloeid, maar op dit moment bloeien de bomen bij ons in de straat nog wel :) Jammer dat je bij jou in de buurt geen bloesem meer hebt om mee te fotograferen!

   Verwijderen
 6. Super handig dit artikel!! Ik struggle heel erg met flatlays en probeer het dus zo veel mogelijk te mijden, maar met deze tips moet het goed komen!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ooh, deze tips zijn op dit moment zoo welkom! Ik ben echt aan het strugglen met hoe ik dingen moet fotograferen hihi. Maar deze tips zijn echt leuk! En haha ik dacht al 'heuu?'toen er kleedje stond. XXX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan was het dus wel handig dat ik erbij zette dat ik geen jurk bedoelde, haha!

   Verwijderen
 8. Supermooi gedaan! Vind dat de kleuren echt heel mooi bij elkaar passen! Ik ben er niet zo goed in, maar ik neem er eigenlijk ook gewoon niet de tijd voor :p Haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Het heeft inderdaad wel redelijk veel tijd gekost, haha ;)

   Verwijderen
 9. Leuk om te lezen hoe je flatlay tot stand kwam :) En goeie tips! Ik heb wel een paar keer geprobeerd om een flatlay te maken maar had vaak niet de juiste spullen of het geduld ervoor haha. Misschien binnenkort nog eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen