dinsdag 25 april 2017

10 ideeën voor jouw toekomstige bijbaantjes en vakantiebaantjes


Ben je ook op zoek naar een bijbaantje (voor de vakantie)? Er zijn meer opties dan je zou denken. En ik weet zeker dat er nog genoeg mensen zijn die een leuk vakantiebaantje zoeken. Daarom help ik je vandaag op weg: in dit artikel vind je de 10 beste bijbaantjes voor scholieren.

Leuke vakantiebaantjes

Fruit plukken

Je denkt misschien alleen aan het plukken van bessen of aardbeien, maar appels plukken kan ook. Of wat dacht je van iets wat ongeveer hetzelfde is: plantjes stekken, bloemen plukken in een kas, en zo kun je nog veel meer bedenken. Vooral als je in een dorp woont dan is er vast wel een fruitbedrijf in de buurt. Ik heb vanaf m'n dertiende bessen geplukt. Nu, op m'n zestiende, werk ik voor het eerst ergens anders de komende zomervakantie.

Minimum leeftijd fruit plukken: 13 jaar

Krantenwijk

Yay - dit is echt het beste idee ooit. Niet dus, lijkt me, maar als het je écht niet uitmaakt, dan kun je altijd nog een krantenwijk gaan lopen. Hier zijn altijd wel mensen voor nodig. Wel ben je er volgens mij altijd langer mee bezig dan dat er gezegd wordt, waardoor je er nog maar weinig per uur mee verdient.

Leeftijd krantenwijk: 13 jaar (maar, het is heel ingewikkeld, hier kun je er meer over vinden)

Camping

Een vakantiebaantje op een camping. Hoe logisch kan iets zijn. Wanneer jij genoeg tijd hebt om te werken, hebben ze jou bij een camping het hardst nodig. Werken op een camping is heel leuk als je het mij vraagt!

Volgens deze site mag het vanaf 13 jaar, maar werken in een restaurant waar alcohol wordt geschonken mag vanaf 16 jaar. En aangezien ik tot nu toe vaak in het restaurant van de camping werk, denk ik dat je op 13-jarige leeftijd nog niet veel kan doen op een camping.

Horeca

En dat brengt me bij het volgende: werken in de horeca. Want het werk dat ik bij de camping doe, is vooral werken in het restaurant daar. In de horeca hebben ze je vooral nodig op dagen waarop iedereen vrij is: Hemelvaart, Pasen, Kerstmis, etc. Ook in de vakantie is er genoeg werk.

Leeftijd: 16 jaar als er alcohol wordt geschonken

Supermarkt (of een gewone winkel)

Hiervoor hoef je echt niet moeilijk te denken: zoek vacatures op internet en je hebt zo je toekomstige baan gevonden. Vaak zoeken ze een hulpkracht voor de vakantie, die later ook gewoon mag blijven werken. De kruidvat, Albert heijn, overal is er wel werk voor je. Natuurlijk is werken bij de AH heel 'bekend' - daar bedoel ik mee dat mensen daar al snel heengaan als ze werk zoeken. Dan zijn de Lidl of Aldi betere opties.

Leeftijd: vanaf 14 jaar vakkenvullen, vanaf 16 jaar kassa draaien.


Ideeën voor bijbaantjes & op andere manieren geld verdienen

Bij familie werken

En dát brengt me dan weer bij dit punt. Ik heb een tijdje in een pannenkoekenhuis gewerkt - jup, alweer in de horeca - en dat was bij familie. Misschien had je er nog niet eens aan gedacht om te vragen of je familie nog hulp zoekt. Zo kun je ook ervaring opdoen voor wanneer je later ergens anders gaat werken.

Oppassen

Ik heb zelf nog nooit opgepast, maar het lijkt me echt een fijn baantje. Perfect voor studenten, omdat het in de middag of avond is. Mijn zus past wel op, en kan veel uren maken op een dag.

Bijles geven

Hier heb ik dan weer wél ervaring mee! Misschien zijn weinig mensen die in de zomervakantie bijgeschoold willen worden - al verbaast het me niet dat sommigen dat juist handig vinden. In kleine vakanties is het juist handig, en anders kun je gewoon bijles gaan geven tijdens normale schoolweken. Vandaar dat ik dit toch bij de 'gewone' bijbaantjes heb gezet, in plaats van die voor de vakantie.

Bloggen

Natuurlijk verdien je hier (in het begin) geen bakken met geld mee. Maar ben je een tijdje bezig met bloggen, dan kun je er best wat geld mee verdienen. Natuurlijk heb ik inmiddels al meer dan 200 niet-betaalde artikelen geschreven. Als je het dus echt voor het geld zou doen, dan werk je echt onder het uurloon. Maar: het is altijd leuk om wat geld te verdienen met je hobby.

Verkoop je oude kleding

Dit is geen echt 'baantje' natuurlijk. Maar heb je zoiets van 'ik word nergens aangenomen', pak dan je camera erbij en zet je oude kleding op de foto. Dat kun je dan op marktplaats zetten. Het loopt niet heel hard (lees: ik verkocht maar één shirtje) maar je hebt in ieder geval iets te doen. Wat waarschijnlijk beter zou werken, is een nieuw instagram account aanmaken en daar je spullen op verkopen. Ik zie dat er steeds meer mensen zijn die op deze manier hun kleding verkopen en blijkt goed te werken.

Waar verdien jij je geld mee deze zomervakantie?

13 reacties:

 1. Wat een leuke tips! Mij lijkt op een camping werken ook heel erg leuk.
  Ik heb als zomerbaantjes in bejaardentehuizen, de ijssalon, en bij de winkel rituals gewerkt. <3
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat veel leuke baantjes heb je gehad! En ja, dat is inderdaad heel leuk werk :)

   Verwijderen
 2. Ik werk nu bijna een jaar bij de C&A, In een kledingwinkel werken vind ik heel erg leuk! En deze zomer ga ik bij papa op het kantoor helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op dit moment ben ik op zoek naar een bijbaantje in de mode. Ik werk nu in de horeca, maar wil meer iets doen waar mijn passie ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een kledingwinkel werken lijkt me leuk! Je zou altijd ergens kunnen solliciteren, toch? Als je vertelt over je modeblog en over je ervaring met mensen om je heen (doordat je in de horeca werkt), dan komt het vast goed :)

   Verwijderen
 4. Ik hev inmiddels een vaste baan dus daar werk ik deze zoner :,) maar vroeger deed ik aan folders lopen en ik werkte in een strandtent. Dat is ook echt een typisch zomerbaantje. Dat fruit plukken deed echt niemand die ik ken, maar ik hoor het wel steeds vaker en het lijkt me wel leuk. In de buitenlucht, lekker bezig en vaak goed betaald :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh haha verkeerde google account! Ik ben het : Eva van mymerrymorning ;)

   Verwijderen
  2. Fruit plukken is soms wel en soms niet goed betaald. Hoe meer je plukt, hoe meer je verdient :) En ik kan redelijk snel bessen plukken gelukkig!

   Verwijderen
 5. Super handige tips! Ik ga deze zomer weer schoonmaken in het bejaardentehuis, waar ik vorig jaar ook heb gewerkt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je het handige tips vindt! Op internet zijn natuurlijk wel meer tips voor een leuk baantje te vinden, maar ik focus me echt op mijn eigen leeftijdsgroep, wat het ook interessant maakt voor mijn volgers natuurlijk :) En leuk dat je daar weer gaat werken, veel succes!

   Verwijderen
 6. Een krantenwijk valt best mee hoor! Je moet gewoon de juiste krant bezorgen :) Ook de wijk delen is een hele goeie optie, omdat je dan kunt ruilen. Ik bezorg al zeker 6 jaar een dagblad en heb dat 4x per week gedaan, 2x en momenteel 3x per week. doordat ik het samendoe met anderen. Ik ben per keer een halfuur tot maximaal 3 kwartier bezig. Ik heb ongeveer een uurloon van €5 á €6. Niet heel slecht ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat uurloon is wel hoog dan! Ik hoor juist vaak verhalen dat mensen een bepaald bedrag per uur krijgen, en er wordt gezegd dat ze ergens 2 uur over zouden doen. Dan zijn ze opeens 5 uur bezig en verdien je dus bijna niks. Maar ik heb er zelf dus geen ervaring mee, dus bedankt voor je reactie! :)

   Verwijderen