woensdag 14 juni 2017

#Geluk en materialisme | 6x zó maakt geld uitgeven wél gelukkig


Gelukkiger worden door geld uit te geven? Misschien werkt het alleen maar tegen je. Of misschien juist niet. Mij leek het, in combinatie met materialisme, hét perfecte idee voor een nieuw artikel over geluk.

Gelukkig worden van spullen? Materialisme!

Dan hebben we het, om te beginnen, nog niet eens over dure spullen. Materialisme - het tegenovergestelde van minimalisme - is het verlangen naar veel materiële spullen. Toch maakt minimalisme je gelukkiger. Want wie wordt er nou blij van al die overbodige spullen die een enorme troep in je kamer veroorzaken? *stilte* Dat dacht ik al.


Jiami's filmpje over materialisme

Deze video is niet alleen gemaakt om haar Louis Vuitton tas weg te geven omdat geld uiteindelijk aan een goed doel te schenken. Daar zit namelijk een reden achter. Ze kocht die tas voor €795 (!) en daar heeft ze niet per se spijt van, maar ziet het als een wijze les. Verder (vanaf 0:53) gaat het filmpje erover dat je met geld zoveel meer kunt doen. Ik vind dat Jiami het héél goed uitlegt en het is zeker de moeite waard om even te bekijken.

Onthoud dus:

1. Geld is geen kwaliteitsgarantie. (0:53)
2. Spullen maken op lange termijn niet gelukkig (1:52)
3. Je kunt zó veel andere dingen kopen met dat geld (3:00)


Wél gelukkig worden van geld uitgeven

1. Geef geld uit aan ervaringen

En dan bedoel ik niet dat je wekelijks in een duur restaurant moet gaan eten. Eigenlijk bedoel ik sowieso niet uit eten gaan als ik het over ervaringen heb. Denk eerder aan een pretpark, waterskiën, naar de sauna gaan, of iets in die richting.

2. Bespaar op al je aankopen (en koop als het echt moet)

Dit is mijn persoonlijke tactiek om gelukkig te worden van alles wat ik koop. Ik geef niet snel geld uit, en al helemaal niet aan eten. Ja, nu ik werk en niet regelmatig kan avondeten, koop ik af en toe iets op m'n werk. Verder koop ik bijna nooit eten als ik in de stad loop - vergelijkbaar met het cliché voorbeeld van elke dag iets op het station kopen zoals sommigen doen. Het gevolg? Ik word er oprecht héél blij van als ik - misschien 1x per maand - iets lekkers koop in de stad. In Rome (met school) werd ik trouwens helemáál gelukkig: elke dag pizza als middageten, elke dag ijs na het avondeten. Dat was ik niet gewend. En als je dat zo houdt, word je wel gelukkig als je dan wél een keer eten in de stad koopt.

3. Stel je aankopen uit

Niets is erger dan een iets té snel kopen waardoor je een miskoop hebt. Stel vanaf nu dus iedere aankoop een week uit. Dit is de beste manier om miskopen te voorkomen én zo ben je nog blijer als je het uiteindelijk toch koopt.

4. Koop een lekkere parfum

Deze lijkt zo raar in dit rijtje. Toch vind ik dit één van de beste tips. Zelf heb ik geen heel flesje van een dure parfum hoor, maar van die kleine schattige flesjes. En ik word altijd zo blij als ik in de ochtend parfum op doe. Parfum ruikt zo lekker :) Wel geef ik toe dat ik het soms vergeet. Voor nog meer blijheid: 's avonds parfum opdoen, zodat je het ruikt als je gaat slapen. Word je rustig van. Serieus.


5. Koop iets wat je elke dag gebruikt

Als je dan toch een dure aankoop wilt doen, vraag jezelf dan af: "gebruik ik dit elke dag?". Parfum was daar al een voorbeeld van. Maar ook mijn (eigenlijk best wel dure) Canon 700D is hier een voorbeeld van. Die gebruik ik een paar keer per week én is ergens goed voor. Andere voorbeelden van dingen die je dagelijks gebruikt en dus wel zou kunnen kopen? Een horloge, schoenen, fijne bh's.. Daar word je blij van. Nu is het niet de bedoeling dat je ook enorm veel van alles gaat kopen. Om een voorbeeld te geven: ik heb heel veel kettingen, maar draag alleen de mooiste. Logisch natuurlijk. En om eerlijk te zijn: de duurste draag ik ook het meest. Dan komen we weer op punt zes.

6. Geef geen geld uit aan goedkope dingen

Lijkt heel tegenstrijdig met het feit dat ik al zei dat je niet van die ontzettend dure dingen moet kopen, maar dat is het niet. Heb je mijn Aliexpress aankopen gezien? De fishnet tights vielen tegen en de rest was oké. Gelukkig komt er nog een soortgelijke shoplog aan met dingen waar ik wel gelukkig van werd. Echt waar. Verder zeg ik niet dat je helemaal geen goedkope dingen mag kopen. Ik schreef afgelopen week zelfs een artikel over kwaliteitskleding in de sale. Wat ik wel bedoel? Koop geen goedkope dingen als het geen kwaliteit heeft. Ga dan liever voor iets duurders. Er is heus wel de perfecte balans te vinden tussen te goedkoop en te duur. En als je eenmaal die balans gevonden hebt, dan word je gelukkig van je aankopen - ook op lange termijn.

Waar geef jij je geld vaak aan uit?

7 reacties:

 1. Goed stuk, mooi hoe je jouw mening deelt, maar niets probeert op te leggen, daar gaan andere bloggers nog wel eens de 'fout' in haha ;)

  Ik ben eigenlijk echt een krent en ik vind geld uitgeven helemaal niet leuk, tegelijkertijd ben ik iemand die dus wel honderden euro's aan een tas of paar schoenen uit kan geven. Niet vanwege het merk of wat dan ook, maar om van alles erachter. Ik zie het als een investering en beloning naar mezelf. Maar tegelijkertijd maak ik ook graag reizen en geef ik daar mijn geld aan uit. Verder koop ik alleen wat ik écht nodig heb, sinds ongeveer 1,5 jaar en dat voelt heerlijk :)

  Sparen is mijn vriend haha!

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond de video van Jiami ook echt heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geef meestal mijn geld uit aan kleding. Kleding draag ik wel altijd, maar je moet niet te veel kleding hebben. Ik probeer daarom steeds meer duurdere kleding te kopen of gewoon basics, die ik altijd mooi blijf vinden. Handige tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan echt niet veel geld uitgeven aan iets. Aan ervaringen dan weer wel, daar heb ik wel wat voor over. Maar om eerlijk te zijn zijn eigenlijk alle kledingstukken in mijn kast voor onder de €10 gekocht. En zo heb ik wel meer dingen waar ik gewoon echt niet veel geld aan uitgeef. Vind ik zonde ofzo.
  Mooi artikel wel! Interessant en ook wel handig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een goed stuk zeg! Supergoede tips ook. Zelf spaar ik echt zoveel mogelijk, en dure kleding zit er dan ook niet in bij mij, hoewel ik wel gelukkig kan worden van een geslaagde shopsessie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dit soort artikel van je altijd zo leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahw dankje! Echt zó leuk om te horen! Fijn dat je dit soort artikelen leuk vindt :)

   Verwijderen