donderdag 6 juli 2017

Dingen die je later moet doen, maar waar je nu nog láng niet over nadenkt


Met de vakantie in zicht krijg je vaak van die eindeloze gedachtes over van alles en nog wat. Niet alleen over dingen die dichtbij zijn, of met betere woorden: niet over dingen die in de nabije toekomst zijn. Nee, ik heb het nu ook over dingen die pas over zo'n 10 jaar gaan gebeuren. Maar soms is het wel leuk om daar eens over na te denken, toch? Vandaar mijn lijstje met dingen die je later moet doen, maar waar je éigenlijk nog lang niet over nadenkt. Oké, behalve in mijn geval dan.

Je studie kunnen betalen

Iedereen heeft het er altijd over dat studenten bijna niks kunnen kopen. Tenminste, dat is wat ik hoor. En nope, daar kijk ik niet naar uit. Bij elke aankoop denk je vast aan die eventuele lening die je voor je studie af hebt moeten sluiten. En je moet waarschijnlijk ook tien keer nadenken voordat je iets koopt. Ik koop natuurlijk ook niet de duurste dingen (lees hier mijn tips om geld te besparen) maar blijkbaar is het in je studententijd nog erger. We zullen zien ;)


Je huis kopen (en er een kunnen vinden: hoe dan?!)

Om dan maar meteen verder te gaan op iets wat héél ver weg ligt: een huis kopen. Mij lijkt het zó moeilijk om überhaupt een woonplaats uit te zoeken en een huis te vinden. Of het is net andersom waarschijnlijk: je vindt een huis en beslist dan of die woonplaats ook leuk is. En ik kan bij een ijssalon al niet kiezen welk ijsje ik wil kopen, laat staan welk huis ik wil kopen later.

En weet je, mij lijkt het zo 'stom' om later een hypotheek te hebben voor je huis. Ja, iedereen heeft dat voor zijn huis, het móét ook wel. Het kan ook niet anders. Maar ik hou nou eenmaal niet van geld lenen en betaal dingen het liefst zo snel mogelijk terug. Waarschijnlijk is het hebben van een hypotheek achteraf gezien helemaal niet zo erg, en lach ik mezelf uit dat ik hier zo negatief over dacht toen ik dit schreef, maar het lang lenen van geld lijkt me gewoon niet fijn. Ja Eva we snappen je nu wel.


Alle andere dingen rondom je huis regelen

En wat dacht je van dingen zoals water en stroom regelen? Dát lijkt me pas onhandig, want hoe weet je nou waar je het beste uit bent? Op de blog van Team Confetti schreef iemand afgelopen week een artikel over elk jaar overstappen van energieleverancier. Ik geloof dat m'n vader ooit ook zei dat dat eigenlijk het beste is. Maar dat wordt wel een heel gedoe. Wat dan weer wel helpt is om hier te kijken naar een energie aanbieding die bij je past: dan kun je dus elk jaar opnieuw kijken om over te stappen. Maakt het alweer wat makkelijker, hoewel ik er nog steeds geen verstand van heb natuurlijk :) Bij AFM vind je er wel de nodige informatie over gelukkig. Je vindt er niet alleen advies over dat soort dingen, maar over veel meer.

Laten we het voor de gezelligheid ook nog even hebben over alle andere dingen die je later zelf moet regelen. Bijvoorbeeld het afsluiten van verzekeringen voor je auto, voor jezelf, eigenlijk voor letterlijk alles. En het vinden van geschikte telefoon- en internetabonnementen voor thuis. Oh: en belasting betalen, help. Dat wordt nog wat! Maar goed, gelukkig is het nog lang niet zo ver.


Later je eigen vakanties regelen

Nu is het allemaal zo simpel. Je ouders boeken de vakantie, weten op een of andere manier elke dag iets nieuws om op die plek te doen en jij hoeft alleen maar mee te gaan. Máár: er zullen vast wel weer positieve dingen aan zitten aan het regelen van je eigen vakanties. Zelf de bestemming uitzoeken, zelf bepalen wat je wanneer gaat doen.. Maar voor nu vind ik het wel fijn dat alles al geregeld wordt.

Gelukkig hoef ik hier nog niet veel mee te doen. Natuurlijk is het wel leuk - of nouja: hoe moet ik het anders noemen? - om er even over na te denken.  Soms is er gewoon zo'n moment dat je er wel even stilstaat. Maar al deze dingen komen later wel, daar hoef ik me niet druk over te maken. Fijn, toch? Dat ik hier nu nog niets mee hoef te doen? Wordt het toch weer een positief artikel!

Denken jullie weleens na over dit soort dingen?


*Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking

2 reacties:

  1. Mijn eigen vakantie regelen lijkt mij eigenlijk nog wel erg leuk maar je studie betalen, dat word nog wel een dingetje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaa iets zelf regelen kan heel leuk zijn! Misschien wel lastig, maar je hebt dan wel veel vrijheid. En tja, studeren is nou eenmaal duur. Ik ben al aan het sparen ;) Binnenkort komt er trouwens een artikel over besparen!

      Verwijderen