dinsdag 29 augustus 2017

5 manieren om geld te verdienen als je goed bent in (de Nederlandse) taal


Kun je je mijn artikel over bijbaantjes en vakantiebaantjes nog herinneren? Dat artikel werd héél veel gelezen door jullie en ik kreeg er veel reacties op. Zowel via m'n blog als op instagram. Dit artikel wordt een soort 'deel 2', maar toch weer niet. Ik focus me nu namelijk alleen op geld verdienen met taal. Deze 5 tips zijn 'bijbaantjes' die je al kunt hebben rond mijn leeftijd. Geld verdienen met taal kan dus zeker al vanaf (ongeveer) 16 jaar!


Geld verdienen als je goed bent in (de Nederlandse) taal


Ik ben - al zeg ik het zelf - heel goed in de Nederlandse taal. Ik herken snel spelfouten en maak er zelf dus ook weinig. En áls ik iets fout doe, dan is het waarschijnlijk omdat ik te snel getypt heb. Dat gebeurt dan wel weer wat vaker ;) Hoe dan ook: ik vind taal écht leuk. Nederlands dan hè. Anders had ik bloggen ook niet zo lang kunnen volhouden. En als je dan wat bijverdient met dat wat je leuk vindt, is dat natuurlijk helemaal geweldig.

Laten we snel doorgaan met de 5 manieren om geld te verdienen als je goed bent in taal. Of dat nou gaat over schrijven (in het Nederlands) of iemand anders daarbij helpen: op elke manier kun je wel wat extra geld verdienen met taal.

1. Geld verdienen met je blog

Ja, deze had je al zien aankomen en nee, het is niet zo dat dit hele artikel bestaat uit dit soort té simpele tips. Geld verdienen als je goed bent in taal / schrijven, kan op veel meer manieren dan deze. Maar ik wilde 'm even genoemd hebben. Op deze manieren kun je geld verdienen door het schrijven van artikelen op je blog:
  • Affiliate links verwerken in je artikelen
  • Google adsense gebruiken (of andere banners)
  • Gesponsorde artikelen schrijven (dus betaald krijgen voor artikelen)
  • Producten ontvangen om over te schrijven (en dus besparen!)

2. (Betaald) bloggen voor een webshop

Naast het bijhouden van je eigen blog, kan dit ook voor een webshop. Natuurlijk is het zo dat betaald bloggen voor een webshop niet altijd mogelijk is. Sommige webshops hebben hier gewoon niet het budget voor. Zelf heb ik tot nu toe twee (betaalde) artikelen geschreven voor een sieradenwebshop. Ik lever dan ook wel kwaliteit natuurlijk. Qua zoekmachineoptimalisatie (prachtig woord), maar ook omdat ik foutloos schrijf. Weet jij van jezelf dat je goed schrijft, dan kun je best wat geld verdienen door betaald te gaan bloggen.

3. Geld verdienen met teksten vertalen

Bij Fairlingo, onderdeel van Vertaalbureau Perfect, kun je je aanmelden als online vertaler. Om even uit te leggen hoe dat werkt: stel, je wilde altijd al werken voor een Engels vertaalbureau. Dan ga je naar de website van Fairlingo en klik je rechtsboven op inschrijven. Je meldt je dan aan als vertaler. Je vult je moedertaal in en kiest daarnaast voor de Engelse taal. Het is altijd zo dat je dan van Engels naar Nederlands vertaalt. Dagelijks zijn er nieuwe vertaalopdrachten, dus je kunt vast wel wat bijverdienen!

Ik zag op hun website dat de beste 20% van de vertalers de vertalingen maakt, maar hoe je tot die beste vertalers gaat behoren, weet ik niet. Daar kom je vanzelf achter, lijkt me ;)


4. Websites nakijken op spelfouten

Je kunt best wat (bij)verdienen als je, net als ik, snel spelfouten herkent. En dan bedoel ik niet alleen dt-fouten, maar ook dingen die iedereen fout doet omdat niemand de spellingregel kent. Er zijn genoeg websites die geïnteresseerd zouden zijn in het laten nakijken van hun website. Zelf kijk ik ook webteksten na, al is dat (nog) maar af en toe. Wel vind ik het ontzettend leuk om te doen en wil ik hier later misschien mee doorgaan.

Als je iemand kent met een eigen webshop, dan kun je vragen of die persoon er interesse in heeft als jij zijn of haar website nakijkt. Zo kun je ervaring opdoen. Foutloze teksten vormen een belangrijk onderdeel van een professionele webshop of website, dus wellicht vind je iemand die openstaat (en budget heeft) voor jouw hulp!

5. Bijverdienen met bijles Nederlands geven

Een inkoppertje! Op sommige scholen kun je eens in de zoveel tijd aangeven dat je graag bijles wilt geven. Misschien kan dit op jouw school ook wel. En dit geldt niet alleen voor Nederlands. Mocht je goed zijn in een andere taal, dan kun je daar ook gewoon bijles in gaan geven.

Dit waren mijn 5 tips om geld te verdienen met taal! Ik kan natuurlijk zeggen dat je ook geld kunt verdienen als je docent Nederlands wordt, maar daar heb je natuurlijk niks aan. Dit waren 5 tips waarvan ik er 4 zelf al gebruik, wat betekent dat je dit 'werk' als 16-jarige ook allemaal al kunt doen. Alleen het online vertalen van teksten doe ik (nog) niet, omdat mijn Engels daar nog niet goed genoeg voor is.

Geld verdienen als je iets minder goed bent in taal?

Geld verdienen met taal kan natuurlijk altijd, ook als je soms spelfouten maakt. Daarom hoop ik eigenlijk dat iedereen iets aan dit artikel heeft :) Je kunt bijvoorbeeld best af en toe een spelfout op je blog hebben staan. Natuurlijk komt het altijd professioneel over als je teksten helemaal foutloos zijn. Misschien helpt dat zelfs een beetje om uiteindelijk meer (vaste) bezoekers te krijgen. Dan zul je ook meer verdienen, maar - als je het over bloggen hebt - zal het niet veel schelen. Bij mijn andere tips wel natuurlijk! Die webshop (tip 2) haalt bijvoorbeeld meer bezoekers binnen als zij bloggen op hun website. Die bezoekers kopen alleen wat als ze blijven hangen. Dan moeten je teksten toch wel een beetje in orde zijn :)

*In samenwerking met Fairlingo

Verdien jij geld op een van deze manieren?

1 reacties:

  1. Nummer 3 vind ik een hele goede optie en dat zou ik zelf ook wel heel leuk vinden. Ik doe zelf tweetalig onderwijs, dus Engels is voor mij geen probleem. Het vertaal bureau zal ik zeker onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen