vrijdag 19 januari 2018

Geluk | Altijd willen presteren, of je doelen rustig behalen dit nieuwe jaar?


In januari heeft iedereen natuurlijk goede voornemens. Ikzelf ook. Maar door de video van Vera Camilla die ik afgelopen week zag, werd ik aan het denken gezet: waarom willen we allemaal zoveel presteren? Is dat het wel waard? En omdat ik het wel weer eens tijd vond voor een artikel als dit, lees je hier vandaag mijn mening over.

Vera Camilla over de druk van een nieuw jaar

Ik wilde dus hierover schrijven naar aanleiding van een video van beautyblogger en Youtuber Vera Camilla. Vanaf 8:30 heeft ze het erover dat het belangrijk is dat je je eigen tempo bepaalt. Je hoeft niet per se op 1 januari te beginnen met je goede voornemens als je daar nog niet klaar voor bent. Het stellen van nieuwe doelen terwijl je nog bezig bent met de vorige, zorgt eigenlijk alleen maar voor stress en teleurstelling. Dat is samengevat de boodschap die Vera vertelt in haar video.

Je doelen behalen met prestatiedruk vs. het rustig aan doen

Zelf ben ik het aan de ene kant wel, aan de andere kant niet met Vera eens eens. Of tenminste: ik ben het met haar eens, maar iets zegt mij dat het zonde is om juist níét druk aan de slag te gaan met je goede voornemens. En dat is wat eigenlijk niet echt goed is, aangezien dat inderdaad voor veel druk en stress zorgt zoals Vera zegt.

Ik snap Vera's mening helemaal dat je je eigen tempo moet bepalen en dat je gewoon rustig aan kunt doen. Dat iedereen van je verwacht dat je weer volop aan de slag gaat met nieuwe doelen, hoeft niet te betekenen dat je dat ook echt moet doen.

Aan de andere kant spreekt het m'n eigen ideeën heel erg tegen. Ik denk er altijd aan dat als ik iets wil bereiken, dat het nú moet. Stel je voor dat ik m'n blog nu pas was begonnen. Dan had het vanaf nu 3 jaar geduurd voordat ik dit had bereikt. Dan ben ik 20. Snap je? Ik denk best vaak na over dit soort dingen en daarom spreekt Vera's idee me tegen. Raar toch? Want ik ben het er juist mee eens dat je rustig aan moet doen, maar ik vind het ook 'zonde' als ik m'n doelen in een rustig tempo behaal. Maar ja, wat is zonde? Misschien is het ook wel zonde als ik op een stressvolle manier m'n doelen bereik. En dat is wel een beetje waar Vera het over heeft.

Kortom: ik raak hier zelf misschien wel een beetje in de war van, haha! Ik ben het eens met twee tegengestelde dingen. Nee, ik wil geen stress en ik wil het inderdaad rustig aan doen. En ja, ik wil wél al m'n doelen zo snel mogelijk (of, eigenlijk: niet langzaam) bereiken. Wat een dilemma. En ondanks dat ik nu m'n eigen mening niet eens meer weet over dit onderwerp, wilde ik het toch even kwijt. Wellicht zet het jou ook aan 't denken - al hoop ik wel dat je nu niet in totale verwarring naar je beeldscherm aan het staren bent.

10 reacties:

 1. Een beetje lastig vind ik dit ook wel ja! Ik zet wel doelen voor mezelf, maar ik probeer wel realistisch te blijven. Het hoeft niet altijd beter en meer, maar tegelijkertijd, ik presteer beter bij wat stress! Malou x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je wel een goed punt! Een beetje 'druk' kan inderdaad wel helpen.

   Verwijderen
 2. Ik moet er mezelf ook vaak aan herinneren dat ik het soms kalmer aan moet
  Doen.. ach ja ik zal het wel ooit leren ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind zelf dat je het op jouw manier moet doen. Wil je in feb beginnen? Ook goed toch. Je wilt voor jezelf een doel behalen en daar mag je zo lang over doen als je wilt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dat je het behalen van je doelen in je eigen tempo mort doen! Het zijn immers jouw doelen. En of je dat nou in het begin, het midden of het eind van het jaar doet dat is aan jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb de doelen die ik eigenlijk in november/december voor meself eou stellen bewaard tot januari,. Zo kon ik vanaf januari beginnen met mijn doelen bereiken en had ik in de maanden ervoor gewoon een beetje meer rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik pak daarom dit jaar mijn doelen ook anders aan. Ik heb het doel wel voor ogen, maar nemen genoegen met de kleine stapjes die ik zet. Uiteindelijk kom je er zo ook, met minder frustratie en kans van opgeven

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe het allemaal op mijn eigen tempo en manier. Afhankelijk van de deadline of eisen die er aan gekoppeld zijn gewoon niet te veel willen doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind doelen wel fijn om mee te werken probeer ze wel realistisch te stellen bijv me instagram volgers wou ik 1500 voor eind 2017 en had erongeveer 1650 dat is gewoon super fijn vergeleken zeg wil er 2000 en dus net niet haal

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eigen tempo is echt wel belangrijk... ik.leer het elke keer opnieuw, met scha en schande... ondertussen meer uit wijsheid en ook omdat ik.nu een handicap heb en.lichamelijk alvast heb moeten.leten dat er grenzen zijn... psychisch zijn die er ook.

  BeantwoordenVerwijderen