vrijdag 16 februari 2018

Personal update: rijlessen & m'n gedachtes over wanneer ik 18 word


Ik heb het er met m'n vrienden weleens over. Op je achttiende moet je alles zelf betalen. Je zorgverzekering bijvoorbeeld, en misschien ben je op je 17de zelfs al begonnen met het betalen van je rijlessen. En dat terwijl je daar op deze leeftijd júíst nog helemaal geen geld voor hebt. Niemand weet precies wat hij of zij hiermee aanmoet, maar we doen allemaal ons best om in ieder geval wat bij te verdienen. Eigenlijk houdt dit me best wel bezig, want vanaf je 17de totdat je klaar bent met studeren, moet je steeds meer betalen én op steeds meer andere dingen gaan letten.

Nu ik 17 ben: rijlessen, bijbaantje

Als ik kijk naar nu, dan hoef ik me niet zoveel zorgen te maken. Ik heb het geluk dat ik mijn rijlessen niet zelf hoef te betalen en ik verdien genoeg geld met m'n blog. Hierdoor heb ik er ook voor gekozen om dit jaar geen 'dubbele' bijbaan te hebben, zoals vorig jaar. Toen werkte ik in het restaurant van een camping. Superleuk natuurlijk, en ik had die ervaring echt niet willen missen, maar dit jaar ga ik me focussen op m'n blog in plaats van op twee dingen tegelijk.

Ik weet dat veel tieners met hun bijbaantje sparen voor iets zoals een vakantie of hun rijlessen, maar ik heb niet per se een spaardoel. Ik ben in ieder geval alvast aan het sparen voor later. Je hebt later hoe dan ook geld nodig, en het klinkt op een of andere manier wel rustgevend, dat ik nu alvast begonnen ben m

Als ik 18 ben

Als je op internet zoekt naar een checklist voor als je 18 wordt, dan is die checklist toch wel erg lang. Je moet in een keer alles gaan regelen. Ook dingen waar je helemaal geen verstand van hebt. Ik heb het inmiddels uitgezocht, en op m'n achttiende zal ik in ieder geval te maken krijgen met m'n zorgverzekering. Daarvoor moet je ook weer zorgtoeslag aanvragen. Qua school en studeren moet je je DigiD aanvragen - en laat ik nou toevallig geen idee hebben wat dat is - maar je hebt in ieder geval je DigiD nodig om een studiefinanciering aan te vragen. Oh, en het regelen van je OV-chipkaart is ook wel een goed idee.

Hoewel ik het met m'n vrienden eigenlijk alleen maar over het hebben van een bijbaantje en het betalen van je zorgverzekering heb gehad, komt er dus nog veel meer bij kijken. Gelukkig duurt het nog 8 maanden voordat ik 18 word, maar het lijkt eigenlijk al vrij dichtbij. Ondanks dat voel ik me nog totaal niet volwassen, maar ja, als je het zo bekijkt duurt het nog drie kwartalen, dus dat is eigenlijk best lang.

Later: na m'n studie

Omdat ik er eigenlijk meer mee bezig ben welke studie ik ga kiezen na de middelbare school en wat ik moet regelen op m'n 18de, denk ik eigenlijk vrij weinig na over de tijd ná m'n studie. Over de baan die ik zal hebben, heb ik nog bijna niet nagedacht. Ja, ik denk aan een eigen bedrijf, maar als dat 'm niet wordt, dan heb ik geen idee waar ik zou willen werken. Daarnaast, als je het hebt over nóg later: in wat voor huis zal ik later wonen? Ik denk dat ik later vrij 'kieskeurig' zal zijn op dit gebied, want ik vind weinig huizen écht mooi. En misschien wil ik later wel meer geld uitgeven aan leuke uitjes dan aan een mooi huis, maar dat weet ik nu nog niet natuurlijk.

Wat ik wel weet, is dat ik later sowieso op vaste kosten - gas, licht, energie, verzekeringen, en meer van dat soort vervelende dingen - zou besparen. Niet zomaar een verzekering afsluiten als ik nog niet heb gezocht naar iets goedkopers. Ik zou in ieder geval meerdere sites bekijken voordat ik ergens een heel jaar aan vast zit. Te beginnen met energie vergelijken, maar ook gas en licht kunnen best duur zijn. Ik zie het al voor me hoe ik later veel te veel tijd aan het vergelijken van dit soort dingen ga besteden, maar ik betaal gewoon liever niet onnodig te veel.

Zo'n 700 woorden verder, besef ik dat ik nog een veel uitgebreidere mening heb over dit soort dingen. Van geld verdienen als tiener tot wat ik later ga doen. Voor nu laat ik het hierbij, maar ik zal vast nog wel een andere update schrijven over dit onderwerp :)

* In samenwerking met overstappen.nl

11 reacties:

 1. Wat leuk dat je blog een bijbaantje overbodig maakt! Fijn dat het zoveel inkomsten oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat klinkt dat volwassen, rijlessen nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig, ik mocht destijds pas rijlessen nemen op mijn 18de. Er is in de tussentijd alweer zoveel veranderd haha. Energievergelijken met overstappen.nl gaat je uiteindelijk niet alleen geld besparen maar ook tijd, het klinkt misschien moeilijker dan dat het is, maar dat is het totaal niet ;-) !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja als je 18 bent moet je ineens zoveel regelen en zelf doen. Toen pas vond ik het leven echt beginnen. Wat klinkt dat voor mij alweer lang geleden zeg :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van dat rijbewijs zul je geen spijt krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat gebeurd er veel he als je 18 jaar bent. Ik zie dat ook aan onze dochter. Die is nu 22 jaar. Eigen verzekering telefoon dat moest ze zelf betalen. Maar zo'n leuke tijd!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie mijlpaal om 18 te worden en ook vaak een keerpunt in je leven; studie na je middelbare school en een rijbewijs! Geniet er van

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet nog dat toen ik 18 werd, je echt het gevoel had dat je wat meer volwassen werd. Dat was wel een leeftijd dat je in zo'n overgangsfase zit. Ik ben op mijn 19de op mezelf gaan wonen en toen kwam er veel op me af. Maar het is zo leuk en fijn om alles zelf te ontdekken en zelfstandig te worden! Veel succes met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed dat je alles nu al voorbereiden. Rijbewijs lijkt mij handig om te hebben. Succes met alles

  http://dhini.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie leeftijd bijna 18 (lijkt voor mij alweer zolang geleden) goed ook dat je overal bij stil staat en over nadenkt x

  BeantwoordenVerwijderen