maandag 5 maart 2018

Ik ga beter leren focussen (omdat dat enorm waardevol is)


Normaal gesproken geeft iemand focus tips omdat diegene daar verstand van heeft. Nou, vandaag gaan we het andersom doen. Ik geef je niet per se tips, maar ik schrijf meer over het besef, de ontdekking dat beter focussen me veel kan opleveren. Het gaat bij mij niet om het helemaal niet kunnen focussen, maar meer om het feit dat ik tussen mijn werk door zoveel ideeën krijg, dat ik met een hele omweg bij mijn uiteindelijke doel kom.

Of ik me goed kan focussen?

Ik ben iemand die zich redelijk goed kán focussen. Met de nadruk op kunnen, want soms heb ik zoveel ideeën dat ik alles tegelijk wil doen. Vooral nu in de vakantie: ik wil bloggen voor m'n eigen blog, het artikel voor een andere blog schrijven, productfoto's voor m'n vader bewerken.. Tja, dat is wel veel om tegelijk te doen hè? Ik heb zo m'n momenten waarop ik snel klaar ben met een taak, maar als ik naar het gehele plaatje kijk, dan kan het altijd beter.

Even een voorbeeld uit de praktijk

Ik las in dit nieuwsartikel over bax shop dat zij zich op te veel dingen tegelijk focusten: op hun eigen webshop én op de verkoop via Amazon. Uiteindelijk zijn ze gestopt met het verkopen van producten via andere platforms, puur om juist weer op zichzelf te focussen. Zo zie je maar weer: ik ben niet de enige die multitaskt. Grote bedrijven maken die fout ook, maar daar leren ze van.

Het besef van welke dingen mij tijd kosten

Stap één is om in te zien wat veel tijd kost en waardoor je focus verloren gaat. In dit geval laat ik mijn persoonlijke valkuilen zien. Als je deze dingen zelf ook herkent, wordt het een stuk makkelijker om hiermee om te leren gaan en je eerste stappen te zetten richting je focus verbeteren. En ik noem het expres geen concentratieproblemen verhelpen, want zo wíl ik het niet noemen en dat is het ook niet, want ik kan me best concentreren. Focus is iets heel anders. Later meer hierover.

1. Multitasken

Multitasken kan in principe tijdbesparend zijn. Hier komt even een héél simpel voorbeeld. Ik kijk vaak Youtubevideos tijdens m'n ontbijt. Vandaag keek ik terwijl ik aan het ontbijten was de vlog van Jorg Ruis (een fantastische ondernemer trouwens, en de man van m'n favoriete youtuber Sanny), zodat ik daar later op de dag geen tijd meer aan zou verspillen. Dát is effectief multitasken. Ik heb hierdoor geen extra tijd gebruikt voor het bekijken van de vlog. Helaas kan multitasken ervoor zorgen dat je je taken niet afkrijgt, als je op de verkeerde manier multitaskt. Dan raak je je focus kwijt. Dus, eigenlijk zou ik dit multitasken moeten gaan afleren. Behalve tijdens m'n ochtendritueel, wanneer het dus wel effectief is ;)

2. Afgeleid raken

Nou, dat had je vast niet verwacht hè? Dat afgeleid raken tijd kost. Maar echt. Ik raak zo erg afgeleid. Niet per se op een slechte manier, want als ik afgeleid raak, komt dat omdat ik opeens een geweldig idee heb dat ik móét uitwerken, of in ieder geval moet opschrijven op dat moment. Klinkt toch wel positief, die stroom van ideeën. Maar soms ga ik hierdoor ik over tot multitasken: meerdere artikelen tegelijk schrijven terwijl geen één artikel echt afkomt. En dat is niet wat je wilt natuurlijk.

3. Te veel werk verrichten

Nu kom ik bij het punt waarbij Tony Crabbe van het boek Nooit meer te druk toch echt gelijk heeft. Als je veel mailtjes verstuurt, dan krijg je er veel terug, en zo krijg je meer werk. Te veel werk zelfs. En dit kost me ontzettend veel tijd. Kijk, natuurlijk moet je antwoorden op je mails. Maar als je zelf mensen gaat mailen, dan zorg je dus voor meer werk. Dat heb ik de afgelopen dagen ook wel gedaan. Maar in dit geval vind ik dat niet negatief, aangezien ik hierdoor mezelf ga leren om minder tijd te verspillen (aan bijvoorbeeld Youtube kijken) en mijn tijd te gebruiken voor écht werk.

Ik heb het boek Nooit meer te druk als paperback voor €19,99 gekocht, maar via bol.com vind je het boek hier als e-book voor maar €4,99. Dat is zeker de moeite waard!

4. Perfectionisme (vooral bij opdrachtgevers)

Bij dit artikel ben ik niet zo perfectionistisch. Met zo'n persoonlijk artikel kan niet veel misgaan. Ik kan ook weinig fout zeggen, omdat dit gaat over mijn eigen mening en ervaring met hoe ik leer focussen. Maar schrijf ik een artikel voor een ander - op een andere blog - dan ben ik heel perfectionistisch. Ik wil dat het perfect is en dat er geen één spelfout in zit. Dat het een goede opbouw heeft en dat het perfect is qua SEO. Daar gaat veel tijd in zitten. Perfectionisme noem ik geen valkuil, ik vind het zelfs een kwaliteit, maar het is wel een valkuil als het je veel tijd kost.

Tijd besparen door focus

M'n ouders hebben het er blijkbaar ook met elkaar over gehad: ik doe te lang over dingen. En dan bedoel ik dingen als bloggen. Voor mezelf en voor opdrachtgevers. En zelf had ik afgelopen week ook al bedacht dat ik hier wat aan moet doen. Effectief werken is echt iets waar ik op dit moment veel profijt van zou hebben. Tijd voor verandering dus.

Verschil focus en concentratie

Zo aan het einde van dit artikel, bedacht ik me opeens dat er wel een verschil zit tussen focus en concentratie. En daarover vond ik dit artikel. Je kunt zeggen dat concentratie op korte termijn is. Focus gaat over een iets langere periode. Zelf heb ik niet per se een concentratieprobleem. Ik kan echt geconcentreerd bezig zijn met iets. Maar ik ben ook snel afgeleid. Ik vind dat afleiding door je telefoon onder concentratieproblemen valt. Maar afleiding doordat je je te erg gaat verdiepen in iets, heeft toch echt met je focus te maken.

Mijn focus verhogen

De komende tijd ga ik me bezighouden met leren focussen. Dingen niet te 'breed' aanpakken, maar focussen op één ding tegelijk. En als ik dan klaar ben met een bepaalde taak, snel overschakelen op een andere taak. Voor mij werkt het opzoeken van concentratie tips niet zo goed als zelf ondervinden wat het beste voor mij werkt. Bepaalde technieken voor een betere focus, zoals elke 25 minuten een pauze nemen, gaan zeker niet voor mij werken. Als ik een uur met een artikel bezig ben geweest, en dan snel doorga met een andere taak, dan werkt dat veel beter dan een pauze. Zeker als het een compleet andere taak is. Goed kunnen focussen moet ik dus echt van mezelf leren, al zullen sommige focus tips daar natuurlijk wel bij helpen.

Hoe ging het nu met mijn focus?

Dit artikel heb ik in een anderhalf uur geschreven, met - in mijn ogen - weinig afleiding. De tekst had ik zo staan, want ik wist waarover ik wilde schrijven. Maar bedenk je ook dat de research veel tijd kan kosten. Gelukkig is dit geen moeilijk onderwerp, maar soms kan research doen wel slecht zijn voor je focus. Je komt van alles tegen wat je af kan leiden en waardoor je te veel over je onderwerp wilt vertellen. Voor opdrachtgevers doe ik vaak 2-3 uur over een goed artikel. Zeker als ik veel tijd besteed aan SEO. Maar goed, de tijd die ik over dit artikel deed, is een goede eerste stap richting beter focussen!

Kan jij je lang focussen zonder dat je van je doel afraakt?

12 reacties:

 1. Ik ben helaas ook erg snel afgeleid en kan me vaak niet zo lang focussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen. Ik betrap mezelf erop dat een aantal dingen mij heel herkenbaar voorkomen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dat lukt mij meestal wel, al is daar wel een leerschool aan vooraf gegaan. :-) Het zit hem dan niet zozeer in de focus, maar meer in het doel. Of beter gezegd: doelen. Ik heb de neiging heel veel doelen tegelijk te stellen, waardoor die focus alle kanten uitgaat en er dus geen focus meer is. (Nog te volgen?) Gelukkig signaleer ik deze valkuil steeds sneller, waardoor ik mijn blik snel weer volledig gericht heb op het belangrijkste doel voor mij op dat moment. Wat je schrijft over heel veel ideeën hebben en alles tegelijk willen doen is trouwens heel herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gocus zit bij mij ook niet altijd goed hier eigenlijk! Ooeps maar ik werk er wel aan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, dat kan ik aardig goed. Zeker als het echt mijn aandacht vasthoudt. Het is bij mij ook een kwestie van wilskracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben totaal niet snel afgeleid en dat vind ik wel fijn. Maar ik denk dat je bij andere artikelen ook niet te streng moet kijken als bij deze. Goed het kan zijn dat het een samenwerking is maar ook samenwerkingen moet je behandelen met je eigen mening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook bij samenwerkingen op m'n eigen blog geef ik altijd m'n eigen mening. Maar krijg ik een freelance opdracht om een SEO proof artikel te schrijven voor een bedrijf - waar een mening soms zelfs overbodig is - dan doe ik daar wel langer over.

   Verwijderen
 7. Ik herken je punt wel dat je dan geen pauze wilt nemen. Je zit dan in zo'n lekkere flow. Toch laad het me dan wel op als ik even een micropauze van 10 minuten neem.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mezelf heb ik zoveel mogelijk aangeleerd om doelen te stellen. Zo ben ik in februari begonnen met het maken van een weeklijst. Na een aantal weken doe ik dat nog steeds, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed dat je het volhoudt om een weeklijst te maken! Zelf maak ik een dagplanning, maar eigenlijk doe ik dat 'verkeerd'. Ik maak vaak een lijst met álles wat ik nog moet doen, dus natuurlijk komt die lijst nooit af. Misschien is een weeklijst voor mijn hoeveelheid taken ook wel handig :)

   Verwijderen
 9. Ik moet mezelf ook meer aanleren om me meer te focussen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Herkenbaar mijn focus kan ik ook niet altijd goed bewaren/vinden, ik probeer me dan eerst even op andere dingen te concentreren of rustiger aan te doen x

  BeantwoordenVerwijderen