vrijdag 16 maart 2018

Boedapest


Mijn eerste reactie toen ik Boedapest als keuze zag staan voor de examenreizen? "Waar ligt Boedapest eigenlijk?" Toen ik het had opgezocht, had ik al snel besloten dat ik erheen wilde. Mooie bezienswaardigheden, ik was nog nooit in Hongarije geweest én al m'n vrienden kozen ook voor deze stad.

Leuk toch, die straatmuzikant op de foto? Dat deed me denken aan de straatmuzikanten in Rome. Deze 'gitaar' (of wat het geweest zal zijn) klonk als een doedelzak. Best grappig om eens te horen! We hadden alleen nog geen Hongaarse Forinten gekocht, dus we konden hem niks geven.

Yes! Op examenreis naar Boedapest!

Omdat de examenreizen deze keer gekoppeld waren aan de vakken die je hebt, had ik alleen Dublin als keuze. Boedapest was namelijk gekoppeld aan biologie, en Valencia en Berlijn aan Spaans en Duits. Maar ik ben mezelf niet als ik het niet alsnog probeer ;) Ik schreef een motivatiebrief en mocht uiteindelijk alsnog mee. Dublin werd zelfs geschrapt omdat er zo weinig inschrijvingen waren daarvoor.

Snelle cursus Hongaars ;)

Toen ik naar Rome ging, en ook naar Bologna, kende ik geen één Italiaans woord. En op een of andere manier vond ik dat zonde. Omdat ik toch zoveel tijd overhad (niet dus) besloot ik om wat Hongaarse woorden te leren voordat we naar Boedapest gingen. Via Duolingo, want dat was het eerste wat ik via Google tegenkwam geloof ik, haha. Ik moet zeggen: de woorden die ik geleerd had, herkende ik. Dat waren natuurlijk wel de simpele woorden zoals 'dankjewel' (köszönöm). Daar kun je natuurlijk bijna niks mee, maar het idee dat ik íets kon verstaan, was al leuk.

De Donau & de vele bruggen in Boedapest

Toen we de Donau zagen

Toen we het blauwe water van de Donau zagen, besefte ik pas echt hoe mooi Boedapest was. In de buurt van de Donau waren ook de mooiste gebouwen te zien Vanaf de Pest-zijde kon je het vissersbastion en de Burcht van Boeda (het oude koningspaleis) zien, aan de Boeda-zijde. Was je juist in Boeda, dan zag je het Parlementsgebouw in Pest.

Over de Donau lopen enorm veel bruggen. Het precieze aantal weet ik niet - ik dacht 8, maar op internet kom ik er meer tegen. Je hebt bijvoorbeeld de kettingbrug, de Elisabethbrug en de vrijheidsbrug. Op de beide foto's zie je de kettingbrug, wat naar mijn mening een van de mooiste bruggen van Boedapest is. Nu moet ik zeggen dat we ook niet veel bruggen hebben bekeken, haha.

(te) dure winkels in de winkelstraat Andrássy út

M'n persoonlijke gedachtes over Boedapest :)

Boedapest vergeleken met.. Rome

Als je niet naar Rome bent geweest dan heb je hier weinig aan - handige vergelijking dus - máár ik wilde Boedapest toch even vergelijken met de schoolreis hiervoor, de reis naar Rome dus. Toen ik in Rome kwam, was alles meteen zo van Wow. De gebouwen waren groot en mooi, de pleintjes waren heel gezellig en ik vond Rome gewoon helemaal geweldig. Dat had ik in Boedapest niet in het begin. Tótdat we bij de Donau aankwamen en we daar het mooie blauwe water zagen, samen met de mooie gebouwen aan de overkant en natuurlijk de mooie bruggen die over de Donau lopen. Dat was ook het moment waarop ik dacht: je kunt steden gewoon niet vergelijken.

De mooiste momenten in Boedapest

Het was natuurlijk al een mooi moment toen we bij de Donau aankwamen en daar het mooie uitzicht zaten. Maar ook was er één restaurant dat heel speciaal was: daar kwamen ze, terwijl ze het eten brachten, liedjes spelen op een viool. Wauw, dat was zó mooi! Het zullen vast Hongaarse liedjes zijn geweest, maar op een gegeven moment werd ook Despacito gespeeld. Klinkt heel mooi op een viool!

Wat ik ook helemaal geweldig vond, was dat je overal in Boedapest cafés en restaurantjes hebt waar ze speciale limonades en milkshakes verkopen. Niet zo simpel als in Nederland natuurlijk. De limonades waren mooi opgemaakt met fruit en ze smaakten écht goed. Ja - ik mis die milkshakes en limonades inmiddels wel. En als laatste natuurlijk dat perfecte moment waarop we die graffitimuur met de paarse Kever tegenkwamen die je hieronder ziet.

Graffitimuren in Boedapest

Het weer in Boedapest? Koud! In februari dan. Nét aangekomen in Hongarije leek het mee te vallen, maar uiteindelijk was het toch erg koud. Gelukkig mocht ik een muts lenen van een vriendin van me - thanks, Lisa, dat heeft me echt gered ;) Maarja: m'n jas en handschoenen - de muts leende ik later deze week pas -  moesten natuurlijk wel even uit voor outfitfoto's. Dat heb je als fashionblogger..

Deze mooie graffitimuur had ik trouwens niet zelf gespot, maar een vriend van me. Hij móést terug naar deze muur, en daar ben ik achteraf heel blij om. Hoe toevallig is de perfecte kleurencombinatie van deze foto? M'n trui matcht met de muur, en de kleur die mist in de muur, zie je terug in de paarse auto.

Later deze week schreef ik over deze rode trui van & Other Stories met meer foto's op deze locatie :)

Nuttige informatie voor een reis naar Boedapest

De valuta in Hongarije

In Hongarije betalen ze met Hongaarse Forinten (HUF). 1 euro staat gelijk aan ongeveer 312 HUF. Ik had meteen al een probleem: ik had mijn pinpas blijkbaar nog nooit geactiveerd. Ja, ik ben zo'n persoon die nooit pint en alles contant betaalt, haha. Dus ik kon zelf niet pinnen daar. Mocht je naar hongarije gaan, dan kun je óf pinnen in elke winkel óf zelf forinten kopen. Vaak is forinten kopen wel duurder door de wisselkoers, al beweren sommige websites dat steeds pinnen duurder is.

Powerbank mee in het vliegtuig?

Ik had een hele checklist gemaakt met dingen die ik mee wilde nemen, maar uiteindelijk was ik mijn powerbank vergeten. Niet zo handig, maar achteraf wel omdat ik nog niet had uitgezocht of een powerbank mee op reis mocht. Inmiddels heb ik het opgezocht. Een powerbank meenemen in het vliegtuig mag, maar alleen in je handbagage. Dus niet in je ingecheckte bagage. Voor dit soort externe batterijen geldt een maximale capaciteit van 32.000 MaH. Check vooral even de andere regels rondom lithium batterijen bij je uitgekozen vliegmaatschappij.

Een goede externe oplader met veel MAh vind je bij Powerbankcenter. En ik moet zeggen dat ze daar ook hele leuke verkopen. Ze volgen de trends en hebben daarnaast een heel groot assortiment. Zeker handig voor als je binnenkort op reis gaat en een extra oplader mee wilt voor je telefoon.
In samenwerking met Powerbankcenter.

Tips - hotel en vlucht

We overnachtten in het Silver hotel in Boedapest. Dat is een hotel in het centrum, en écht een aanrader. Voor het eerst tijdens een schoolreis hadden we leuke en vooral schone kamers. Toen we met z'n drieën bij onze kamer aankwamen, deden we nog net geen vreugdedansje. Ja, écht.

Met school konden we redelijk goedkoop naar Boedapest. Wat meespeelde was dat we een vroege vlucht namen. Om 6 (!) uur moesten we al op school zijn, om rond 9 uur vanaf het vliegveld Eindhoven naar Boedapest te vliegen. Mocht je zelf graag naar Boedapest willen: ik heb hieronder even een lijstje gemaakt van betrouwbare en goede vliegtuigmaatschappijen:
Ik denk dat die laatste, Cheaptickets, de goedkoopste vliegtuigmaatschappij is. Ik raad je sowieso aan om via Tripadvisor te kijken naar goedkope vluchten naar Boedapest, want dan kun je het een beetje vergelijken. Via de link naar Tripadvisor kom je uit op de hotelaanbiedingen van Boedapest, maar hier kun je ook de vluchten bekijken.

Deze links zijn affiliate links.

Leuke bezienswaardigheden Boedapest

Het bezoeken waard

Ik moet zeggen dat ik méér bezienswaardigheden had verwacht. Maar dit is juist de reden waarom een korte citytrip naar Boedapest zomaar kan. Zelfs een weekend Boedapest zou genoeg kunnen zijn. Zeker als je reist met het openbaar vervoer. Je kunt dan snel alle bezienswaardigheden bezoeken zonder dat je te veel mist. Hieronder vind je een lijstje met dingen waar je écht geweest moet zijn:
 • Vissersbastion
 • Alle bruggen
 • Parlementsgebouw
 • De winkelstraten in Boedapest (omdat die heel mooi zijn!)
 • De Joodse wijk (met gezellige restaurantjes)
 • Badhuizen / spa's (Boedapest staat hier bekend om!)
 • Aquarium
 • Dierentuin
Bij al deze dingen zijn we geweest, behalve de badhuizen dan, maar dat wilde ik toch even benoemen. Het enige wat ik afraad en dus expres niet heb benoemd in het lijstje, is de markthal. Daar is bijna niks te vinden wat je zou kopen. Ohja, en het Memento park (een beeldenpark). Dat was eigenlijk een beetje saai. En dat terwijl ik culturele dingen niet snel saai vind ;)

Heb jij ooit een citytrip naar Boedapest gemaakt?

6 reacties:

 1. Ik ga toevallig van de zomer naar Budapest! Heb echt zin om erheen te gaan, want het lijkt me een hele leuke stad. Ik heb zeker iets aan je tips!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je wat aan m'n tips hebt! Veel plezier in Boedapest!

   Verwijderen
 2. Boedapest is echt een prachtige stad he! Ben er een tijdje terug geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superleuk overzicht, ik ben er afgelopen maand nog geweest ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je naar Boedapest bent geweest! Het is altijd leuk om weer nieuwe steden te ontdekken waar je nog niet zoveel over weet. Over twee weekjes ga ik zelf naar Warschau, ook wel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Superleuk dat je naar Warschau gaat! Ik ben zelf ook eens in Polen geweest en het is echt een mooi land. Veel plezier alvast! :)

   Verwijderen