woensdag 21 maart 2018

Reizen heeft me aan het denken gezet (over studeren, talen leren & bestemmingen zoals Fuerteventura)


Voor mijn doen heb ik afgelopen 2 jaar veel gereisd. Ik heb ontzettend mooie steden bezocht, zoals Rome, Bologna en Boedapest. Dat heeft me laten nadenken over nogal wat uiteenlopende dingen, zoals de vraag of ik in het buitenland wil studeren. Én het heeft me na laten denken over toekomstige reizen: in dit artikel ga ik het bijvoorbeeld hebben over Milaan, Athene en Fuerteventura.

Vakanties die me lieten nadenken

Tot nu toe ben ik elke zomervakantie met mijn ouders en zus naar Frankrijk, België of Duitsland geweest. Maar grote steden bezoeken? Dat deden we niet - behalve Gdánsk in Polen, dat was wel echt een grote stad die ik ook superleuk vond. En Berlijn en Hannover! Maar verder zaten we altijd op campings en gingen we juist naar de kleine stadjes.

Tot ik met school in februari 2017 naar Rome ging. Ik zou die reis zo over willen doen, want dat was echt geweldig. M'n ouders hadden het ook door en in oktober 2017 boekten we een reis naar Bologna. Later, in februari 2018, ging ik op examenreis naar Boedapest. Al deze vakanties waren zo anders dan ik gewend was, en ik werd er helemaal enthousiast van. Hierdoor wist ik zeker dat ik later ook veel wilde gaan reizen.

Over deze vragen liet reizen me nadenken

Deze reizen, die voor mij anders dan normaal waren, lieten me nadenken over redelijk wat vragen. Ik ga het hebben over de 4 vragen die me door het reizen het meest bezighouden - anders komt er nooit een eind aan dit artikel ;)

1. Is het mijn doel om later ook veel te reizen?

Na mijn reis naar Rome dacht ik: wow, reizen is écht leuk. Ik wilde dat later ook zeker gaan doen. En dat ben ik nog steeds van plan. Na de middelbare school lijkt het me leuk om met een zogenaamde 'Interrail' treinkaart van NS door verschillende landen te reizen en meerdere hoofdsteden te bezoeken. Wel vraag ik me af hoe dit later ook financieel gaat lukken. Reizen kan best duur zijn namelijk!

2. Wil ik in het buitenland studeren?

Eind 2017 ging ik dus naar Bologna. Dat is een superleuke, gezellige studentenstad. Omdat we daar ook meerdere universiteiten tegenkwamen, begon ik na te denken over studeren in het buitenland. Nog steeds denk ik daar weleens aan. Natuurlijk is het een erg - héél erg - grote stap en zie ik het nog niet helemaal voor me, maar het is wel leuk om hierover na te denken.

3. Wil ik meerdere talen leren of kost dat te veel tijd?

Voordat ik naar Boedapest (Hongarije) ging, heb ik een week lang wat Hongaarse woorden geleerd. Gewoon voor het idee. Dan wist ik in ieder geval iets. Hierdoor begon ik me af te vragen of ik later veel talen zou willen leren. Of zelfs nu al. Ik ben ook gaan twijfelen of dit niet zonde is van mijn tijd: is veel talen kunnen spreken wel mijn uiteindelijke doel? Is goed Engels leren niet veel handiger en efficiënter, of is het zonde om je niet te verdiepen in mooie talen zoals Italiaans en Frans? Engels heb je tenslotte nodig voor je studie, dus dan krijg je meteen de kans om het goed te leren. Met alleen Engels ben je dan al klaar en hoef je geen tijd meer te besteden aan andere talen. Spoiler alert: binnenkort komt hierover - het belang van Engels voor je studie en carrière - een uitgebreid artikel!

4. Hoe geniet je het meest van een reis?

Is dat door een dagboek bij te houden en overal foto's van te maken zodat je ook achteraf kunt genieten? Of is het beter om in het moment zelf te genieten? In Boedapest besloot ik bijvoorbeeld om na 1 dag anderhalf uur in m'n dagboek te hebben geschreven, de rest van het dagboek in Nederland af te maken. Daarnaast was er een moment in Boedapest dat ik graag op de foto had willen zetten, maar toen besloot ik om van het moment zelf te genieten. Dat was toen een groepje van 3 muzikanten in een restaurant speciaal voor onze groep liedjes kwam spelen op hun viool, contrabas en gitaar. Anyways, ik probeer dus altijd stil te staan bij de reis zelf en alles zo goed mogelijk in me op te nemen. Zo geniet ik er het meest van en onthoud ik het ook beter voor later :)

Naar welke bestemmingen wil ik nog?

Natuurlijk laat reizen me ook nadenken over welke plaatsen ik nog wil bezoeken. Logisch. Je ziet het één, en bent weer benieuwd naar het ander. Ik kan zo een heel lijstje met mooie steden en landen opschrijven die ik nog wil bezoeken - al zal ik je dit lijstje voor deze keer besparen. Ik ga het kort houden, want dit artikel wordt al lang genoeg, haha.

Hoofdsteden, bijzondere eilanden, of mooie landen?

De laatste tijd heb ik, in plaats van gebieden, juist mooie (hoofd)steden bezocht. En toen dacht ik: later zou ik óók naar hele andere bestemmingen willen. Naar landen als China of Japan ben ik bijvoorbeeld nog nooit geweest. En op een eiland ook niet. Het leukste zou zijn als ik later veel verschillende bestemmingen zal bezoeken, in plaats van allemaal hetzelfde. Dus in dit geval inderdaad een combinatie van hoofdsteden, een keer een eiland, en dan weer een land waar ik nog nooit geweest ben.

1. Grote steden die ik nog wil bezoeken

Milaan! Sowieso. Ik ben echt van Italië gaan houden. De taal, de gerechten (van lasagne tot tiramisu, ik vind het allemaal geweldig), de mensen, de mooie gebouwen, en het land op zich. Ik word er echt helemaal enthousiast van. Daarnaast móét ik ooit een keer naar Parijs, want daar staan ook ontzettend mooie gebouwen. (Ja, sinds Rome ben ik een groot fan van steden die ook mooie gebouwen hebben). Daarnaast lijkt me Athene (in Griekenland) ook een mooie stad om te bezoeken.


2. Eilanden: bijvoorbeeld Fuerteventura

Als je door Instagram scrolt, zou je denken dat reizen naar eilanden een trend is. De mooiste foto's met het blauwste water komen voorbij. Mij lijkt zo'n vakantie met zon, zee en strand echt superleuk. Tot rust komen op een eiland is heel wat anders dan dagen door een grote hoofdstad lopen - al vind ik dat óók leuk. Een eiland dat bijvoorbeeld supermooi is, is Fuerteventura. Het eiland Fuerteventura hoort bij Spanje, en dat is een land waar ik graag nog heen wil. De mooie Spaanse taal in combinatie met zo'n eiland is natuurlijk de beste combinatie ooit. Zo druk als een grote stad is, zo rustig stel ik me een eiland voor. Al zullen er natuurlijk wel veel toeristen rondlopen :)

3. Wil ik wel naar sommige landen?

Zoals ik al zei: China lijkt me gaaf. Maar ik heb ook het beeld voor me waarbij ik al die Chinezen met mondkapjes op zie. Daar word ik nou niet bepaald warm van. Over warm gesproken: naar Egypte zou ik ook wel een keer willen. En nog zoveel landen. Maar je kunt nou eenmaal niet alles bezoeken, dus je moet op een gegeven moment keuzes gaan maken. Dat lijkt me eigenlijk best wel lastig!

En dan is er nog één vraag overgebleven waaraan het reizen me ook heeft laten denken:
Wat is er zo geweldig aan het tax-free winkelen op het vliegveld, terwijl alles daar alsnog 2x duurder is dan normaal?


Geschreven in samenwerking met Neckermann

9 reacties:

 1. Mooi reisoverzicht. Goed om je deze vragen te stellen. Wat er zo geweldig is aan tax-free winkelen weet ik ook niet. Vroeger was tax-free winkelen zeker lonend. Maar tegenwoordig niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb geen idee. Het is waarschijnlijk gewoon goede marketing en mensen zitten daar toch te wachten, dus gaan ze kopen... Ik heb er in ieder geval nooit aan mee gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook heel veel door Italie gereisd en kreeg toen idd dezelfde vragen als jou. wou Italiaans gaan studeren maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan hier een paar weken voor vertrek een goede baan kreeg

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Milaan is gewéldig! Ik ben er vorig jaar voor het eerst geweest met m'n vriend en twee vrienden. En talen zijn ontzettend belangrijk. :-) Ik schrijf en spreek vloeiend Engels en kan, doordat ik Latijn - Moderne Talen gevolgd heb in het middelbaar en daarna Journalistiek studeerde, ook een aardig mondje Frans en weet mezelf staande te houden in het Duits.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat vakanties je aan het denken zetten. En je vraag over taxfree shoppen vind ik een hele goede!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik reis heel graag. Dit jaar iedere maand wel een keer. De ene keer een paar dagen en de andere keer enkele weken. Wat betreft tax free heb je gelijk. Absoluut niet alles is daar goedkoper

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben alleszins ook verliefd geworden op Rome en Italië in het algemeen... Rome is gewoon... tsja, alles.. ben er al meer dan een keer geweest ondertussen en het is telkes anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Precies dat, tax-free shoppen is 9 van de 10 keer nog veel duurder dan wanneer je naar een gewone winkel zou gaan.
  Als het later mogelijk is hoop ik ook heel veel mooie landen te bezoeken. Misschien dat we maar een bloggers-reisje moeten plannen, hihi.

  BeantwoordenVerwijderen