donderdag 10 mei 2018

Waarom Engels goed is voor je carrière + 5 tips van een freelance vertaler


Patty Snijders werkt als freelance Engels vertaler voor haar eigen vertaalbureau Engels Direct. Ze mailde mij naar aanleiding van mijn artikel over geld verdienen met taal. Hoewel ik zelf (Nederlandse!) freelance teksten schrijf, verdient zij haar brood met het freelance vertalen van teksten. Dat doet ze zowel Nederlands-Engels als andersom. Samen kwamen we op het idee om dit artikel te schrijven. Zij geeft jullie straks 5 tips om beter te worden in Engels, en natuurlijk ga ik die tips zelf ook gebruiken ;)

Voor de bloggers onder ons: Engels bloggen is populair!

Hoe vaak zie je wel niet dat een Nederlandse blogger overstapt op het Engels? Sommigen beginnen zelfs meteen al met een Engelse blog. Een succesvol voorbeeld? De blog van Yara Michels: Chapter Friday. Inmiddels focust ze zich meer op instagram en youtube, maar you get the point.

Bijna alle studies zijn tegenwoordig in het Engels

Ik zit in vwo 5 en mijn studiekeuze komt eraan. Over een jaar heb ik mijn examens al. Inmiddels ben ik al wel aan het kijken wat ik wil gaan studeren. Wat me meteen al opviel, is dat veel studies in het Engels zijn. Of deels in het Engels. En daar zie ik toch wel een beetje tegenop. Ik merk wel dat ik steeds beter word in Engels, maar een vlot gesprek zou ik nog niet kunnen voeren. En Engelse studieboeken lezen.. dat zal me een hoop tijd gaan kosten.

Oók Nederlandse studies zijn Engels

Wáát? Nou, laat ik het je even uitleggen. Op mijn school kwam er laatst een student om uit te leggen hoe het nou zit met het kiezen van je studie. Het is blijkbaar zo dat veel studies in het eerste jaar nog Nederlands zijn, maar in het tweede jaar overgaan op Engels. Wat die student daarna zei, vond ik al helemaal shocking: veel Nederlandse studies werken ook zo. In latere studiejaren werk je samen met studenten uit het buitenland die de lessen ook moeten kunnen volgen. En dat gaat, je voelt 'm al aankomen: in het Engels. Help?!


Tips om beter in Engels te worden

Daar zijn ze: de tips waar ik het over had. Vanaf nu is Patty Snijders aan het woord en geeft ze je 5 tips om je Engels te verbeteren.

1. Gebruik e-readers en apps

Er zijn talloze gratis apps voor je smartphone. Ook veel bibliotheken hebben tegenwoordig speciale abonnementen voor e-books, inclusief gebruik van een e-reader. Meer blootstelling aan de taal, zorgt natuurlijk voor een beter begrip. Het handigste van een e-reader of app is vooral de functie om de betekenis of vertaling van een nieuw woord of onbekende uitdrukking meteen even op te zoeken. Dat kan met een simpele tap op het woord: je hoeft dus geen aparte vertaalapp te openen. Ook je woordenboek hoef je er op deze manier niet bij te pakken. Zo kun je toch nieuwe woorden leren en het verhaal beter begrijpen, zonder dat je uit het verhaal wordt gerukt.

2. Bingewatchen = binge leren 

Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik al van jongs af aan hoogstaande Engelstalige literatuur verslond… Maar in werkelijkheid was ik gewoon schermverslaafd. Al van kleins af aan keek ik liever naar Sky Channel of de BBC omdat die vaak betere tekenfilms hadden en voorliepen. En later breidde dit uit naar Engelstalige games, chatboxen en forums. Natuurlijk las ik ook boeken, gewoon 'voor de lijst' en zo nu en dan ook voor de lol, maar ik was vooral een screenager en daar heb ik voor mijn gevoel uiteindelijk nog het meeste van geleerd.

3. Geen Nederlandse, maar Engelse ondertiteling

Mijn leraar Engels gaf ons ooit een ontzettend goede tip die me nog steeds van pas komt: zet altijd de Engelse ondertiteling aan wanneer je iets kijkt. Bij BBC teletekst kies je pagina 888, bij Netflix kies je in de opties voor closed captions. Dit kan je begrip van het Engels een enorme boost geven. Dit is zelfs wetenschappelijk ondersteund! (Stuur die link maar naar je ouders als ze dreigen je Netflix-abonnement te annuleren zodat je voor je Engels tentamen kunt leren.)

4. Herhalen, herhalen!

Het Engels is berucht om de soms vreemde spelling van woorden. Daarom is het goed om zoveel mogelijk dingen in het Engels te lezen of te kijken. Die herhaling versterkt je geheugen voor de juiste spelling. Onbekende woorden kun je makkelijk meteen even opzoeken op je smartphone. Dat is makkelijk als je een boek leest, maar bij series kan dit ook. Als je kunt pauzeren, zoek de betekenis dan het liefst meteen op, zodat de context nog vers in je geheugen zit en je het de volgende keer beter kunt herkennen.

5. Besef dat je de taal nooit helemaal machtig bent

Ik heb Engels gestudeerd en run een Engels vertaalbureau, maar ik kijk nog steeds met Engelse ondertiteling, en als ik een e-book lees, moet ik nog steeds af en toe een woord opzoeken. Er zijn altijd woorden of uitdrukkingen die je gewoon nog nooit eerder bent tegengekomen. Het is dus echt prima om woorden te moeten opzoeken of om uitleg te vragen. Ik ben getrouwd met een Amerikaan en heb ook een poos in Amerika gewoond. In het begin voelde het wat ongemakkelijk om steeds om uitleg te moeten vragen. Maar een simpel "I'm not familiar with that expression" of "Could you explain what that word means, please?" werd gelukkig altijd heel enthousiast beantwoord.

Gelukkig neemt naarmate je woordenschat en begrip van de Engelse taal verbetert, ook je vermogen om de betekenis van nieuwe woorden te begrijpen door de context ook toe. Dus lees veel Engelse teksten, kijk veel Engelse films en series en wees vooral niet bang om dingen op te zoeken of te vragen. Naarmate je begrip en kennis van het Engels toeneemt, zul je je ook zelfverzekerder voelen om Engels te spreken.

Thanks, Patty, voor je handige tips om je Engels te verbeteren!

Conclusie

Zo zie je maar weer dat je op vrij veel manieren (goed!) Engels kunt leren. Als je het Engels goed beheerst, heb je ook nog eens meer kans op de arbeidsmarkt. Én het is handig voor je studie. Ik denk zelf dat Engels steeds belangrijker gaat worden. Wel las ik ergens dat ze de minder studies in het Engels willen gaan doen, maar het blijft gewoon een ontzettend belangrijke taal, óók als je geen Engelse studie doet.

Meer van dit soort artikelen zul je binnenkort terugvinden op mijn nieuwe blog! Dit is alvast een voorproefje :)

Wat vind jij ervan dat er zoveel Engelse studies zijn? Hoe goed is jouw Engels?

4 reacties:

 1. Ik had zelf altijd ontzettend moeite met de Engelse taal op de Havo en heb dan ook talloze bijlessen gevolgd. Maar toen ik aan mijn vervolgstudie begon leek het eigenlijk vanzelf opeens te komen. Doordat ik veel met mediavormgeving bezig ben zijn al mijn programma's in het Engels en kijk ik dus ook vaak Engelstalige tutorials als ik die nodig heb.
  Daarnaast kijk ik Netflix tegenwoordig met Engelse ondertiteling en ik merk dat dit mijn tekstbegrip ook met stappen vooruit heeft laten gaan.
  En daarnaast maak ik de laatste tijd steeds meer reisjes, en in het buitenland moet je wel Engels spreken; ook een erg goede manier om er beter in te worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat je door je studie vanzelf beter in Engels werd!

   Nu heb ik niet het idee dat ik op school veel Engels leer, maar ik word er wel steeds beter in. Ik zoek bijvoorbeeld net als jij vaker Engelse dan Nederlandse tutorials op en ik kan ze goed volgen.

   Verwijderen
 2. Zelf vind ik Engels altijd heel makkelijk. En nu ik deze tips lees bedenk ik me dat ik heel veel van deze dingen altijd al gedaan heb. En inderdaad veel studies zijn gedeeltelijk of helemaal in het Engels. De studie die ik ga doen is eigenlijk volledig in het Nederlands op een boek na. Nu eerst knokken voor de examens. Veel succes met je studie keuze en wat een leuke, interessante blogpost!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb altijd een beetje problemen met Engels en op school is dat ook één van mijn zwakkere vakken. En ik ben dan ook nog zo eigenwijs dat ik echt nooit mijn ondertiteling op z'n Engels zou zetten. Maar nu doe ik dat eigenlijk altijd en het werkt prima!

  BeantwoordenVerwijderen